Praženie kávy

Praženie kávy je tepelný proces, ktorý premieňa surové – zelené kávové zrná na krehké, hnedé až tmavohnedé, voňavé zrná, ktoré veľmi dobre poznáme a milujeme. Počas praženia dochádza k chemickým reakciám, pri ktorých sa cca 100 látok obsiahnutých v surovom zrne premení až na 1000 stopových látok v napraženom zrne. Praženie prebieha v 4 fázach. Prvá je sušenie, druhá je rozklad kyselín, tretia je maillardova reakcia, pri ktorej prebieha najväčšia látková premena a štvrtá je karamelizácia.

Napražené kávové zrno sa považuje od prvého prasknutia kedy pri teplote cca 196 stupňov prichádza v dôsledku sušenia a zväčšenia objemu k prvému prasknutiu zrna. Druhé prasknutie prichádza pri teplote okolo 224 kedy sa začínajú zo zŕn vo veľkom uvoľňovať oleje.

My sme rozdelili jednotlivé stupne praženia podľa finálnej teploty, ktorú kávové zrno absorbuje a pri ktorej sa praženie ukončuje a začína sa zachlaďovať. Zároveň sme pridelili jednotlivé stupne k našim kávam, ktoré pražíme v rozmedzí od svetlého praženia vhodného pre ovocnejšie chute kávy až po tmavé praženie pri ktorom káva chutí výrazne horkasto.

Prehľad praženia jednotlivých káv

Názov kávyFinálna teplotaStupeň praženiaChuťAciditaKrivka praženia
226Veľmi tmavé
224 – 2. prasknutieTmavé
222Tmavé
221Stredné / Tmavé
Smrťák220Stredné / TmavéVeľmi horkáVeľmi nízkaEspresso
Hamlet220Stredné / TmavéVeľmi horkáVeľmi nízkaEspresso
Otello218Stredné / TmavéHorkáVeľmi nízkaEspresso
Oliver216Stredné / TmavéHorkáVeľmi nízkaEspresso
Olívia216Stredné / TmavéHorkáVeľmi nízkaEspresso
Cézar215StrednéSladkáNízkaEspresso
Emília214StrednéSladkáNízkaEspresso
Kuba213StrednéHorkáNízkaEspresso
Indonézia213StrednéHorkáNízkaEspresso
India213StrednéHorkáNízkaEspresso
Nikaragua213StrednéKorenistáNízkaEspresso
Rómeo212StrednéHorkáNízkaEspresso
FitKáva212StrednéHorkáNízkaEspresso
Honduras212StrednéSladkáStrednáEspresso
Brazília211StrednéSladkáStrednáEspresso
Júlia211StrednéPestráStrednáEspresso
Sudovica210Svetlé / StrednéOvocnáStrednáEspresso
Salvádor210Svetlé / StrednéSladkáStrednáEspresso
Guatemala208Svetlé / StrednéPestráStrednáEspresso
Mária208Svetlé / StrednéSladkáStrednáEspresso
Kleopatra208Svetlé / StrednéPestráStrednáEspresso
Kolumbia206Svetlé / StrednéOvocnáVysokáEspresso
Jamajka205SvetléSladkáVysokáEspresso
Kostarika205SvetléOvocnáVysokáEspresso
Etiópia202SvetléOvocnáVeľmi vysokáEspresso
Viola202SvetléOvocnáVeľmi vysokáFilter
Rwanda201SvetléOvocnáVeľmi vysokáEspresso
Špeciál na filter201SvetléOvocnáVeľmi vysokáFilter
200Veľmi svetlé
199Veľmi svetlé
196 – 1. prasknutieVeľmi svetlé