Rady a návody

Ako zistím, koľko kofeínu obsahuje moja šálka kávy?

Ktorý druh kávy je lepší arabika alebo robusta?

Prečo drahšia a kvalitnejšia káva často chutí horšie ako tá bežná?

Prečo je dôležité si pri príprave espressa radšej zadovážiť kvalitnejší mlynček než kávovar samotný?

Prečo vám predajca kávovaru nepovie, ako nastaviť automatický kávovar aby káva chutila dobre?

Prečo je káva kyslá ?

Patrí cukor a mlieko do kávy?

Na tieto aj iné otázky spojené s prípravou kávy nájdete odpovede a rady na týchto stránkach.

Rady a návody neustále rozširujeme, vylepšujeme a aktualizujeme na základe nových poznatkov.

Na stránke Rady a návody vám chceme priniesť odporúčania pri výbere kávy a návody na správnu prípravu kávy. Nájdete tu návody na rôzne druhy prípravy kávy, návody na prípravu rôznych kávových nápojov. Rady o výbere kávy podľa spôsobu prípravy, podľa chuťového profilu, rady o pití kávy, vplyve kávy na človeka, odporúčania na prípravu kávy doma, v kancelárii, kaviarni a reštaurácii. Návody správneho nastavenia a údržby kávovarov a kávového príslušenstva.

Rady sme rozdelili podľa tématiky, všetky sú k dispozícii tu a aj v menu napravo:

Autori:

Rady a návody zostavujú kolegovia pražiarne Zlatého Zrnka podľa skúseností pri poradenstve zákazníkov:

Václav Faltus – pražiar kávy
Monika Matúšová – baristka, autorka článkov o káve

na základe vedomostí z publikácií, prednášok a rozhovorov s odborníkmi:

Edy Bieker – hodnotiteľ kvality kávy, držiteľ ocenenia od SCAE za celoživotné dielo vo svete kávy
Mauro Capellino – nákupca a predajca zelenej kávy pražiarom
Maurizio Stocco – hodnotiteľ kvality kávy, odborník na miešanie zmesí
Míša Kučová – certifikovaná nutricionistka
Andrej Godina – hodnotiteľ kvality kávy, odborník a školiteľ
Steffen Schwarz – riaditeľ nemeckého kávového inštitútu
Massimo Barnabà – odborník na praženie kávy