HARIO V60 a príprava kávy

Ako si pripraviť kávu pomocou lievika Hario V60

V článku sa dočítate:

  • Spôsob prípravy kávy cez Hario V60
  • Výhody a nevýhody lievika Hario V60
  • Výber kávy pre Hario V60
Monika v KAMzaKRASOU

Filtrovaná káva s HARIO V60

Kávu môžeme filtrovať rôznymi spôsobmi, no takým najpraktickejším spôsobom je filtrovanie kávy pomocou lievika Hario V60 a filtračných papierikov. Japonská firma Hario vyvíja rôzne filtračné pomôcky na prípravu kávy a lievik V60 je jednou z nich. Výhodou filtrácie pomocou filtračného papierika a lievika je určite čistá chuť kávy bez usadeniny. Nevýhodou je používanie stále nových filtračných papierikov a výber kávy špeciálne pre filter. Nie každému tiež môže vyhovovať jemná a čistá chuť kávy.


Spôsob prípravy kávy cez Hario V60

Viete, že by sme nikdy nemali filtrovať a ani zalievať kávu vriacou vodou?

Základný recept znie, že na gram kávy použijeme 15 ml vody. Teda na 300 ml hotového nápoja potrebujeme približne 20 g stredne hrubo namletej čerstvej kávy. Necháme zovrieť väčšie množstvo vody a chvíľu počkáme, kým teplota klesne na cca 93 °C. Zatiaľ založíme papierový filter a premyjeme ho trochou vody, aby sa zbavil pachute. Vodu z pohára vylejeme. 

Premytím zároveň predhrejeme spodnú časť nádoby, káva sa tak dlhšie udrží teplá. Do filtra nasypeme kávu a krúživými pohybmi začneme pomaly vlievať vodu cez kávu. Najprv vlejeme cca 50 ml a počkáme pol minúty. Tento proces sa volá kvitnutie. Káva rozvíja svoje arómy a vo filtri unikajú bublinky CO2. Potom pomaly prefiltrujeme zvyšok vody. Oplatí sa investovať do špeciálnej kanvice s úzkym dlhším ústím. Celá filtrácia by mala prebehnúť do 3 – 4 minút. Ten najlepší čas objavíte experimentovaním alebo vyhľadaním receptu pre danú kávu. Nie je vhodné kávu filtrovať dlhšie ako štyri minúty.

Výhody a nevýhody

Viete, že filtrovaná káva je obľúbená nielen v severnej Európe, ale aj napríklad v Japonsku, Južnej Amerike alebo USA?

Výhodou filtrácie pomocou filtračného papierika je určite čistá chuť kávy bez usadeniny. Nevýhodou je používanie stále nových filtračných papierikov a možno aj o niečo zložitejšia príprava. Filtrovaná káva sa pije najmä vo Fínsku, Švédsku a Nórsku, kde ľudia určite ocenia väčší objem horúceho nápoja kvôli chladnejšiemu počasiu. Filtrovaná káva sa však s obľubou pije aj v Japonsku, Južnej Amerike alebo USA.

Výber kávy

Viete, že kávové zrnko, ktoré ideme použiť na filtrovanie, by malo byť upražené svetlejšie než na espresso?

Pri filtrácii lepšie vynikne svetlejšie pražená káva alebo káva, ktorá má ovocnejšiu chuť. Horkejšie kávy sú tiež zaujímavou voľbou, ale treba si dávať pozor na teplotu vody, aby výsledná chuť nebola trpko-horká.

Sledujte videá Zlatého Zrnka

Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?


Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?