Džezva – príprava kávy

džezva

Ako si pripraviť kávu v džezve

Ak by sa hovorilo o najstaršej nádobe na prípravu kávy, bola by to džezva. Je to nádoba, ktorá sa používa na prípravu kávy dodnes, zväčša v okolí arabského polostrova. Káva pripravená najstarším spôsobom má intenzívnu horkú a spálenú chuť, preto sa zvykne dochucovať cukrom a rôznymi koreninami. Prvý záznam verejného miesta slúžiaceho na popíjanie kávy pochádza z roku 1475. Kiva Han bol názov tohto miesta a nachádzala sa v tureckom meste Konštantínopol (teraz Istanbul).

Džezva – postup prípravy kávy

Na jemnučko zomletú kávu nasypeme do džezvy a zalejeme vodou (môžeme pridať aj cukor), položíme na sporák a počkáme, kým káva nezačne vrieť . Keď začne káva stúpať, stiahneme konvičku preč od zdroja tepla. Preto je súčasťou tejto nádoby aj veľmi šikovná predĺžená rúčka. Potom džezvu znovu položíme na plameň sporáka, kým znovu nezačne káva stúpať, a opäť dáme džezvu preč. Takto to opakujeme dokopy trikrát.

Keď je káva hotová, servíruje sa z džezvy rovno do malých pohárikov. Jemno zomletý sóc klesne na spodok džezvy a kávu vylievame bokom. Dochutíme iba cukrom alebo vanilkou, kardamónom či škoricou.

Výhody a nevýhody

Výhodou je to, že takáto príprava má svoj vlastný štýl aj kaviarenský servis, aj špecifickú chuť a intenzitu. Príprava je jednoduchá a ľahko sa umýva aj prepravuje.

Nevýhoda spočíva v tom, že chuťovo sa oplatí experimentovať skôr s koreninami než s rôznymi chuťovými profilmi kávových zŕn, pretože prirodzené chute týchto zŕn sa preváraním strácajú a zanikajú.

Džezva servis