Ľadová káva – recept

ľadová káva - recept
ľadová káva – recept

Ľadová káva a nápoje z nej patria medzi studené nápoje podávané s ľadom. Do ľadových kávových nápojov sa bežne pridávajú aj rôzne aditíva, napríklad – cukor, mlieko, pomarančová šťava či tonik. Ľadové kávové nápoje sa väčšinou pripravujú za horúca a potom sa ľadom ochladia. Upražené kávové zrnká však môžete lúhovať aj v studenej vode, no doba lúhovania sa musí predĺžiť z pár sekúnd na niekoľko hodín. Ľadová káva sa teda pripravuje buď z espressa, filtrovanej kávy, alebo z „cold brew“, čo je vlastne už spomínané kávové zrnko lúhované v studenej vode niekoľko hodín.

Zrnko múdrosti: Ľadová káva, lúhovaná zahorúca aj za studena, s aditívami aj bez, by sa vždy mala podávať s ľadom.

Ľadová káva z espressa

3 recepty z espressa

  1. Espresso sa vymieša s ľadom a pije sa čisté, alebo si espresso necháme stiecť do pohára s ľadom a studeným mliekom. Pred pitím nápoj premiešame.
  2. Espresso tonik je obľúbený miešaný letný nápoj, keď si ľad v pohári zalejeme tonikom, následne necháme do pohára stiecť horúce espresso a na vrch pridáme plátok citróna. Pred pitím nápoj premiešame.
  3. Espresso a pomarančová šťava je takisto obľúbená kombinácia, keď si do pohára nasypeme ľad, zalejeme ho pomarančovou šťavou a do nápoja necháme stiecť horúce espresso. Pred pitím nápoj premiešame.

Espresso je malý, ale chuťovo intenzívny nápoj. Chuť kávy preto býva v kombinácii s inými aditívami oveľa výraznejšia než napríklad v prípade filtrovanej kávy.

Ľadová káva z filtrovanej kávy

3 recepty z filtrovanej kávy

  1. Filtrovaná káva sa vymieša s ľadom a pije čistá, alebo do nej môžeme pridať trocha studeného mlieka. Pred pitím nápoj premiešame.
  2. Do filtrovanej kávy môžeme pridať aj trochu pomarančovej šťavy, nápoj tak bude jemný, ovocný a osviežujúci.
  3. Do filtrovanej kávy môžete pridať aj tonik a grepový sirup. Nápoj tak bude vyzerať aj chutiť veľmi zaujímavo. Pred pitím nápoj premiešame.

Filtrovaná káva máva jemnejšie a ovocnejšie chute, no výhodou je väčší objem než v prípade espressa. Preto väčšinou stačí pridať do takej kávy len ľad a môže sa dlhšie popíjať. Posledné výskumy v oblasti metódy prípravy kávy dokonca naznačujú, že konzumenti filtrovanej kávy by mali menej často umierať na kardiovaskulárne choroby. Zdroj: Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases.

Ľadová káva z cold brew/lúhovaná zastudena

Recept na cold brew

  1. Zomleté kávové zrnká zalejeme studenou vodou v pomere 1:2.
  2. Necháme v chladničke lúhovať cca 24 hodín.
  3. Kávový nápoj scedíme od kávovej usadeniny.
  4. Podávame s ľadom.

Výsledná chuť nápoja je krásne čokoládovo-ovocná. Cold brew, alebo teda „káva lúhovaná za studena“, sa podáva s ľadom a v tomto prípade nie je nutné pridávať žiadne ďalšie aditíva. Káva má pestrú a zaujímavú chuť.