Profesionálne kávovary

profesionalne kávovary
Profesionálne kávovary

Profesionálne kávovary↗

Profesionálne kávovary by mali zvládať prípravu desiatok káv denne. Mali by čo najviac uľahčovať prácu baristovi a zákazníkovi zabezpečiť stálu kvalitu nápoja.

Profesionálne kávovary na espresso aj na filtrovanú kávu si kaviareň vyberá podľa ceny, funkcií kávovaru, veľkosti a výkonnosti. Čiže aby kávovar pripravoval čo najlepšiu kávu, pre čo najväčší počet ľudí, za čo najlepšiu cenu.

Inšpiratívne videá ↗

Monika v Tanzánii

„Zrnká múdrosti“ ↗

Ku kávovaru na espresso aj na filtrovanú kávu je pre profesionálnu prípravu kávy nevyhnutný kvalitný mlynček.

Ďalšou vecou, ktorú je potrebné si zaobstarať, je vhodný systém zmäkčovania vody.

  • Kávovary vhodné pre profesionálnu prípravu kávy
  • Viete, že okrem espressa si už v niektorých kaviarňach môžete vychutnať aj kvalitnú filtrovanú kávu?
  • Starostlivosť o kávovar
  • Viete, že zmäkčená voda zachráni váš kávovar, ale nie je vhodná na prípravu kávy a jej pitie?
  • Príslušenstvo
    • Viete, že na prípravu kvalitného espressa budete potrebovať okrem kávovaru a mlynčeka aj množstvo iných pomôcok?

  • Kvalitná káva
    • Viete, prečo patrí ku kvalitnému kávovaru kvalitná káva?

Kávovary vhodné pre profesionálnu prípravu kávy

Viete, že okrem espressa si už v niektorých kaviarňach môžete vychutnať aj kvalitnú filtrovanú kávu?

Na profesionálnu prípravu kávy sa väčšinou používa espresso kávovar, niektoré prevádzky a firmy si k espresso kávovaru zvyknú zadovážiť aj automat na prípravu filtrovanej kávy – Batch brew. Automatický kávovar na filtrovanú kávu pripraví väčšie množstvo kávy, a tú potom neustále zohrieva. Káva síce nemusí chutiť úplne rovnako ako čerstvo pripravená, no ak je záujem o filtrovanú kávu vyšší, tento kávovar je dobrou voľbou.

Espresso kávovar je vhodný na prípravu všetkých nápojov z espressa, teda aj na prípravu cappuccina. Tryska, ktorú barista používa na penenie mlieka, je neoddeliteľnou súčasťou kávovaru, rovnako ako aj výpust na horúcu vodu. Tryska na penenie mlieka by mala byť stála, nie veľmi horúca a po vypnutí by mala okamžite prestať syčať. Čím lepšia technológia, tým jednoduchšia príprava a tým chutnejšie espressá aj cappuccina vám pripraví kvalitný espresso kávovar. Kávovar by mal mať možnosť nastaviť aj teplotu vody, dávku vody a tie najlepšie z nich majú v sebe zabudovaný nielen časovač extrakcie, ale aj váhu. Vďaka týmto vymoženostiam si môžete ľahko odsledovať, či vám za 30 s natieklo do šálky presne 30 g kávy.

Starostlivosť o kávovar

Viete, že zmäkčená voda zachráni váš kávovar, ale nie je vhodná na prípravu kávy a jej pitie?

Kávovar je potrebné čistiť každý deň od kávovej usadeniny a mlieka v tryske. Na toto čistenie budeme potrebovať dva prípravky. Jeden na čistenie hlavy (časti kávovaru, kde sa vkladá páka so zomletým kávovým zrnkom) a jeden na čistenie trysky. Spôsob čistenia kávovaru by mal byť vždy uvedený v manuáli.

Kávovar neustále oslabuje a ohrozuje vodný kameň. Ku kávovaru si je preto potrebné zadovážiť aj zmäkčovač vody. Najúčinnejšie zmäkčovače vody však ničia aj minerály vo vode. Nielenže káva bez minerálov chutí plocho, nadmerné pitie vody bez minerálov môže viesť k zdravotným následkom. Preto je potrebné zvážiť, aký zmäkčovač vody pre svoj kávovar zvolíme, poprípade sa zmieriť s nejakým servisom počas používania kávovaru.

Príslušenstvo

Viete, že na prípravu kvalitného espressa budete potrebovať okrem kávovaru a mlynčeka aj množstvo iných pomôcok?

Najdôležitejším príslušenstvom ku kávovaru je mlynček. Profesionálne mlynčeky majú možnosť nastavenia hrúbky mletia na 8 – 20 rôznych stupňov, dĺžky mletia a tie najlepšie majú v sebe dokonca zabudovanú aj váhu. Na prípravu espressa je čerstvosť zomletia, hrúbka mletia a gramáž nevyhnutnosťou. Mlynčeky so zásobníkmi, kde si vieme kávu predomlieť, sú vhodné iba na prevádzkach, kde sú očakávané návaly veľkého množstva ľudí naraz, v konkrétnych intervaloch. Napríklad na svadbách, letiskách a podobne.

K príprave espressa je potrebné zadovážiť si aj konvičky na penenie mlieka, podložku na tamper a distribútor, štetec na čistenie páky, nádobu na použitý sóc. Veľmi šikovnými pomôckami sú aj mini váha na váženie dávky kávy pri prenastavovaní mlynčeka, teplomer na meranie teploty peneného mlieka, perá na kreslenie v cappuccine a iné vychytávky.

Kvalitná káva

Viete, prečo patrí ku kvalitnému kávovaru kvalitná káva?

Profesionálne kávovary a mlynčeky, ktoré sú zhotovené tak, aby ste si vedeli nastavovať všetky potrebné parametre, potrebujú aj kvalitnú a dobre vytriedenú zrnkovú kávu. Totižto nekvalitná alebo prepražená zrnková káva bude chutiť rovnako z profesionálneho kávovaru aj z automatu.

S profesionálnym kávovarom, mlynčekom, príslušenstvom a kvalitnou kávou vie barista pripraviť tie najlepšie kávy, kvôli ktorým sa zákazníci budú neustále vracať. Jednodruhové kávy sú vždy chuťovo zaujímavejšie a jemnejšie, no aj náročnejšie na prípravu (je potrebné trafiť presnú hrúbku mletia), a zmesi rôznych druhov arabík alebo aj arabiky a robusty majú stabilnú výraznejšiu a univerzálnejšiu chuť.

Sledujte videá Zlatého Zrnka

Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?


Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?