Uverejnené

Domáce kávovary

Domáce kávovary↗

Kávovary sú prístroje na prípravu kávy, kde sa v podstate káva pripraví sama. Nejde teda o nejaké zalievanie, alebo filtrovanie kávy.

Domáce kávovary sa delia na kávovary na prípravu espressa, kávovary na prípravu filtrovanej kávy a Moka kávovary.

Inšpiratívne videá ↗

Monika v Tanzánii

” Zrnká múdrosti ” ↗

30 mililitrové espresso je charakteristické nie len intenzívnou chuťou a dochuťou ale aj vytvorenou hustou penou.

Kávové zrnko sa praží svetlejšie na filter ako na espresso. Káva je jemnejšia, má väčší objem a je chuťovo pestrejšia. Často sa hovorí o tom, že by sa káva nemala zalievať , filtrovať a ani pressovať s vriacou vodou, pretože tá kávové zrnko prehreje (prepáli) a chuť kávy je potom síce intenzívnejšia no menej pestrá.

  • Espresso kávovar
    • Viete, že espresso kávovar je v domácnostiach najobľúbenejším kávovarom na prípravu kávy na Slovensku?

  • Kávovar na prípravu filtrovanej kávy
    • Viete, že existuje automatický kávovar na prípravu filtrovanej kávy?
  • Moka kávovar
    • Viete, že existuje aj elektrický Moka kávovar ( maď. koťogo)?

Espresso kávovar

Viete, že espresso kávovar je v domácnostiach najobľúbenejším kávovarom na prípravu kávy na Slovensku?

Pre strednú Európu je to asi najznámejší kávovar. Ide o prístroj, ktorý pretlačí vodu cez jemne zomletú kávu pod tlakom 9tich barov. Výsledkom je intenzívne 30 mililitrové espresso charakteristické nie len intenzívnou chuťou a dochuťou ale aj vytvorenou hustou penou.

Kávovary na espresso poznáme pákové, automatické, kapsulové, alebo aj manuálne. Viac o tom, ktorý kávovar si vybrať a aké sú výhody a nevýhody jednotlivých espresso kávovarov sa dozviete v tomto článku : Domáca príprava espressa

Automat na filtrovanú kávu

Viete, že existuje automatický kávovar na prípravu filtrovanej kávy?

Poznáme ich z amerických filmov. Kávovary, ktoré prekvapkajú väčší obsah kávy do sklenenej nádoby, z ktorej kávu rozlievame do väčších šálok, než tých na espresso. S filtrovanou kávou má mnoho ľudí menej príjemné skúsenosti z hotelových raňajok napríklad. Ako keby tá raňajková filtrovaná káva bola o niečo horšia než kaviarenské espresso. Lenže espresso tiež nebývalo také chutné ako dnes a rovnako sa časom zmenila aj chuť filtrovanej kávy.

Káva na filter sa praží svetlejšie, je jemnejšia, má väčší objem a je chuťovo pestrejšia. Veľmi ľahko sa pije a keď postupne chladne, ukazuje nové chute.

Automatický kávovar na filtrovanú kávu si už zaobstarali aj mnohé kaviarne a na filtrovanú kávu tak chodí určitá skupina zákazníkov, ktorým proste jemnejšia káva s vyšším objemom viac vyhovuje. Káva sa pritom môže filtrovať aj pomocou lievika Hario V60, alebo napríklad French pressu.

Automatický kávovar na filtrovanú kávu si obľúbia skôr väčšie domácnosti, alebo firmy, poprípade kaviarne. Automatický kávovar na prípravu filtrovanej kávy, ktorý udržuje teplotu pripravenej kávy po dlhšiu dobu môžeme nájsť aj pod názvom Batch Brew.

Moka Kávovar

Viete, že existuje aj elektrický Moka kávovar ( maď. koťogo)?

Moka kávovar je v podstate kávovar, ktorý filtruje kávu pod nižším tlakom ako espresso kávovar. Výsledná káva chutí intenzívnejšie než káva pripravená filtráciou, a jemnejšie než espresso.

Často sa hovorí o tom, že by sa káva nemala zalievať , filtrovať a ani pressovať s vriacou vodou, pretože tá kávové zrnko prehreje (prepáli) a chuť kávy je potom síce intenzívnejšia no menej pestrá.

V tomto prípade sa káva necháva zovrieť a v podobe pary stúpa nahor, potom sa ako voda spojí s kávovým zrnkom a potom pod tlakom cez sitko stúpa ďalej nahor. Kávovar si obľúbilo mnoho domácností a aj turistov, pretože Moka kávovar si vyžaduje na prípravu tepelný zdroj – čiže sporák, alebo oheň. Dnes už existujú aj Moka kávovary na elektriku, preto sa aj tento zaujímavý spôsob prípravy môže radiť medzi elektrospotrebiče.

Ako si pripraviť kávu v Moke si môžete prečítať v tomto článku: Moka a príprava kávy

Sledujte videá Zlatého Zrnka

Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?


Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?