Kofeín a jeho účinky

Káva a ľudská genetika

Ako vplýva genetika na výber a množstvo vypitej kávy

Moka

Káva, kofeín, adenozín, Gén CYP1A1

Či vám pitie kávy bude v živote prospievať alebo škodiť, môže do veľkej miery záležať aj na vašej genetickej vybavenosti. Vo všeobecnosti je známe, že ak má niekto problémy s vysokým tlakom alebo problém so spánkom, mal by sa káve v poobedných hodinách vyhnúť, alebo aj to, že ak si dáme pred cvičením kávu, môže nám pomôcť pri lepšom výkone. Najnovšie vedecké štúdie však ukazujú, že to, či budú tieto všeobecné pravidlá platiť aj pre vás, do veľkej miery závisí od genetickej vybavenosti vášho organizmu.

Rýchly metabolizmus

Ako dobre zvláda vaše telo odbúravať kofeín závisí od génu CYP1A1 a toho či máte v tele jeho pomalú alebo rýchlu verziu. Rýchla verzia totižto využíva enzýmy na odbúranie kofeínu v tele oveľa efektívnejšie, než jeho pomalá verzia. Jedna štúdia z roku 2006 naznačuje, že ľudia, ktorí nevedia rýchlo spracovať kofeín, no napriek tomu pijú niekoľko šálok kávy denne, môžu mať neskôr problém so srdcom oveľa pravdepodobnejšie.

U ľudí s rýchlym metabolizmom sa nič také nepreukázalo. To by mohlo znamenať, že ak máte rýchly metabolizmus, vôbec sa nemusíte obávať vypiť viac šálok kávy denne aj keď ste si už niekde prečítali, že odporúčaný denný limit sú iba 3 šálky denne.

Pomalý metabolizmus

Ľudia s pomalým metabolizmom môžu mať pri zvýšenej konzumácii kávy naopak problém nie len so srdcom, ale aj obličkami a hypertenziou (vysokým krvným tlakom). Čo sa týka cvičenia, tak pre ľudí citlivých na kofeín najnovšie štúdie neprinášajú dobré správy. Kofeín je vazokonstrikčná látka (spôsobuje zúženie ciev), takže môže znížiť prietok krvi do svalov. A to je práve ten dôvod, prečo môže pite kávy brániť výkonu pri cvičení. Ale iba u tých, ktorí metabolizujú kofeín pomaly. Ľudia s rýchlym metabolizmom si môžu užiť benefit dodania energie pri cvičení, a zúženia ciev sa tak obávať veľmi nemusia. Zaujímavé je aj to, že fajčenie dočasne zvyšuje aktivitu CYP1A2, preto fajčiari, ktorí s fajčením prestali, môžu mať zrazu problém s nadmerným príjmom kofeínu.


káva

Odmerali sme množstvo kofeínu v našich kávach. Vyberte si množstvo, aké vám najviac vyhovuje. Či už preferujete vysoko, alebo naopak nízko kofeínové kávy. https://www.zlatezrnko.sk/kofein/


Tolerancia na kofeín

Samotný pocit nabudenia môže byť tiež ovplyvnený tým, koľko adenozínových receptorov sa nachádza v ľudskom mozgu. Adenozínové receptory by mali zachytávať adenozín, ktorý spôsobuje pocit únavy, ale kofeín ich blokuje. Preto si mozog pri pravidelnej konzumácii kávy časom vytvorí viac týchto receptorov, a my preto nielen že už necítime nakopnutie po vypití PRAVIDELNEJ šálky kávy, ale dokonca sa stáva, že ak ju vynecháme, cítime obrovský deficit. Lenže vedci nedávno zistili, že niektoré ľudské mozgy majú prirodzene oveľa viac adenozínových receptorov, a keď človek s prirodzene veľkým množstvom týchto receptorov ochutná kávu, nespôsobí mu žiadne nakopnutie.

Genetika a chuťové preferencie

No a na záver tu máme štúdiu z roku 2021, ktorá zistila, že ľudia geneticky citlivejší na kofeín si menej vychutnajú horkú chuť kávy. To a tiež fakt, že acidnejšia káva zase nevyhovuje ľuďom s citlivejším žalúdkom sú zrejme dôvody, prečo najviac ľudí na svete vyhľadáva kávy s čo najmenej horkým a najmenej kyslým chuťovým profilom. Takéto kávy sa nazývajú sladké aj keď v nich nie je cítiť sladkú chuť. Jednoducho len nie sú ani výrazne horké, ani výrazne kyslé.


Štúdie:


Káva

kava - kavovnikove ceresne
Kávovníkové čerešne

Káva je nápoj pripravený z pražených kávových zŕn. Kávové zrná sa získavajú z čerešní kávovníka, ktorý rastie v tropických a subtropických horských oblastiach. Pochádza z Etiópie a do Európy sa dostala v 17. storočí. Prvá kaviareň bola otvorená v Benátkach v roku 1645.

Káva má povzbudivé účinky na ľudský organizmus. Najznámejšie druhy sú arabika (Coffea Arabica) a robusta (Coffea Canephora). Arabika je geneticky bohatšia, má 44 chromozómov, robusta má len 22 chromozómov. To znamená, že arabika môže mať pestrejšie spektrum chutí (až 1500), robusta je chuťovo chudobnejšia (400 chutí, podobne ako víno) a neobsahuje aciditu – ovocné chute. Arabika rastie vo vyšších pohoriach (800-2200 m.n.m.), robusta rastie v nižších pohoriach (0-900 m.n.m.). Robusta je odolnejšia voči škodcom. Arabika vďaka rastu vo vyšších nadmorských výškach obsahuje menší podiel kofeínu (0,8-1,5%), robusta obsahuje viac kofeínu (1,7-3,5%). Kofeínom sa rastlina bráni voči škodcom, preto káva rastúca okolo 1700-2200 m.n.m. obsahuje najmenej kofeínu.

Káva Zlaté Zrnko

Našu túžbu sprístupniť ľuďom kávu najvyššej kvality sme uskutočnili založením pražiarne kávy Zlaté Zrnko, kde pražíme kávy s jediným pôvodom a kávové zmesi. Kávy s pôvodom sú od farmárov, ktorým sa podarilo vypestovať a vytriediť kávu výnimočnej kvality a dostali za ňu zaplatené aj viac, ako sa platí vo fairtrade. Tieto kávy majú každý rok iné výnimočné chute, podobne ako ovocie a sú vhodné na obohatenie pestrého chuťového spektra káv. Kávové zmesi sú miešané z 6 až 9 káv s pôvodom na základe chuťových preferencií ľudí, majú stabilnú chuť a sú vhodné na každodenné pitie.

Káva z našej pražiarne je balená ako zrnková aj mletá. Radi vám kávu balenú v sáčkoch zomelieme na požadovaný stupeň mletia, alebo si môžete zakúpiť kávu mletú v plechovke. Vybrať si môžete zo širokej ponuky podľa vášho spôsobu prípravy a chuťového profilu. Kávy sú zaradené do kategórií, ktoré nájdete vedľa zoznamu produktov.