Uverejnené

Výber kávy

Výber kávy↗

Kávové zrnká by ste si mali vyberať podľa množstva kofeínu, chuti a spôsobu prípravy kávy. Všetky tieto informácie by mali byť na etikete od zrnkovej kávy, poprípade by vám mal poradiť šikovný barista, alebo predajca kávy.

Inšpiratívne videá ↗

 Kyslosť v káve

” Zrnká múdrosti ” ↗

Sila chuti nie vždy súvisí aj s množstvom kofeínu. Zrnká arabiky majú menej kofeínu ako zrnká robusty.

V kvalitnej a dobre upraženej káve je bežne cítiť stopy čokolády, tabaku, orechov, karamelu, alebo rôzneho ovocia.

  • Výber kávy podľa obsahu kofeínu
    • Viete, že ak chcete obmedziť kofeín, stačí siahnuť po káve z vysokých nadmorských výšok ?
  • Výber kávy podľa chuťového profilu
    • Viete, že v káve môžete cítiť chute kakaa, orieškov a ovocia ?
  • Výber kávy podľa kvality a ceny
    • Viete, že cena kávy nezávisí iba od jej kvality, ale aj exkluzivity kávových zŕn ?
  • Výber kávy podľa spôsobu prípravy espresso/filter/moka.
    • Viete, že najčastejšou chybou zákazníka je zlý výber kávy podľa spôsobu prípravy kávy ?

Výber kávy podľa obsahu kofeínu

Viete, že ak chcete obmedziť kofeín, stačí siahnuť po káve z vysokých nadmorských výšok?

Sila chuti nie vždy súvisí aj s množstvom kofeínu. Zrnká arabiky majú menej kofeínu ako zrnká robusty. Potom existujú ešte tzv. Altury. Altura je arabika, ktorá rastie v tých najvyšších miestach a obsahuje aj najmenej kofeínu a ich chuť je najrozmanitejšia. Menej kofeínu má potom už iba odkofeínovaná káva.

Výber kávy podľa chuťového profilu

Viete, že v káve môžete cítiť chute kakaa, orieškov a ovocia?

V kvalitnej a dobre upraženej káve je bežne cítiť stopy čokolády, tabaku, orechov, karamelu, alebo rôzneho ovocia. Taktiež má niekto rád keď je káva jemná a niekto zase keď je chuť intenzívna. Chuťový profil kávy by mal byť vždy vyznačený na zadnej strane etikety.

Výber kávy podľa kvality a ceny

Viete, že cena kávy nezávisí iba od jej kvality, ale aj exkluzivity kávových zŕn?

Kvalita kávy sa odvíja od toho, ako dobre/zle je káva vytriedená od nezrelých a poškodených zŕn. Cena kvalitnej kávy sa u nás bežne pohybuje okolo 20tich eur za 1kg. Cenu kávy ale určuje aj jej exkluzivita. Ak sa farmárovi na menšom poličku podarí vypestovať výnimočnú kávu, dobre ju spracovať a vytriediť a má jej len obmedzené množstvo ( Microlot). Cena kávy môže stúpnuť od cca 30 eur za 1kg. Jeden balíček Upražených kávových zŕn z Jamajky, z pohoria Blue Mountain môže stáť až 50 eur/200g.

Rôzne druhy arabiky sa tiež môžu medzi sebou miešať, čím sa dosiahne stála chuť, dostupná počas celého roka. Zmesi mávajú stabilnú chuť aj cenu.

Výber kávy podľa spôsobu prípravy espresso/filter/moka/zalievaná káva.

Viete, že najčastejšou chybou zákazníka je zlý výber kávy podľa spôsobu prípravy kávy?

Bohužiaľ neexistuje univerzálna káva, ktorá je najlepšia pre všetky spôsoby prípravy, rovnako chutí pri rôznej hrúbke mletia a navyše je úplne jedno ako ju pražíme.

Ak si kávu iba filtrujeme, je vhodné vybrať kávy, ktoré sú svetlejšie pražené a menej horké. Káva na filter sa melie hrubšie. Ak kávu zalievame a nechceme aby nám v šálke plávali zrnká, treba si kávu zomlieť jemnejšie. Pri príprave kávy v Moke je vyvinutý mierny tlak pri príprave. Preto neuškodí siahnuť aj po strednom pražení. Káva sa melie stredne hrubo. Pri príprave espressa je vyvinutý tlak 9 Barov, preto je vhodné ak je káva pražená stredne a pomletá tak, aby pretekala plynulo do šálky, nie však príliš rýchlo. Viac o príprave espressa sa dozviete v tomto článku : Espresso

Sledujte videá Zlatého Zrnka

Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?


Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?