Čerstvosť kávy

čerstvosť kávy

Čerstvosť kávy ↗

Čerstvá káva. To nie je len káva, ktorú si kupujeme v obchode pár týždňov od upraženia.

Na to, aby sme si vedeli vychutnať v kávovom nápoji všetky rozvinuté chute (káva môže mať stovky chutí), mali by sme ju vypiť, keď je čerstvo pripravená, kávu pripravovať, keď sú zrnká čerstvo zomleté, zomlieť zrnká, ktoré sú čerstvo upražené, a upražiť zrnká čo najskôr od spracovania ešte na plantážach.

Inšpiratívne videá ↗

Pražiar Zlatého Zrnka v TA3

„Zrnká múdrosti“ ↗

Pri pražení sa vytvára v kávovom zrnku CO2 (oxid uhličitý), ktorý sa postupne zo zrnka uvoľňuje a nesie so sebou arómy. Prvé dni po pražení je potrebné nadbytočnú CO2 nechať uvoľniť do vzduchu, aby chuť kávy nebola ostrá. CO2 sa prejaví aj ako pena po príprave kávy. Čím je kávové zrnko čerstvejšie, tým objemnejšiu penu vytvorí po príprave.

Keď hovoríme o zvetranej káve, tak hovoríme o kávovom zrnku, z ktorého už všetka aróma a všetko CO2 vyprchalo.

  • Čerstvosť kávového zrna

    • Kedy je neupražené kávové zrnko čerstvé?
    • Kedy je upražené kávové zrnko čerstvé?

  • Čerstvosť kávy

    • Kedy je káva čerstvá?
    • Koľko vydrží káva čerstvá?
    • Prečo sa čerstvosť kávy stráca?


Čerstvosť surových/nepražených kávových zŕn

Viete, že kávové zrná zozberané na plantáži by sa mali upražiť do jedného roka?

Na plantážach s kávou sa v čase zberu oberú čerešne, potom sa vďaka rôznym spôsobom spracovania farmári zbavia dužiny a šupky a nakoniec sa do vriec uskladnia čisté, suché a surové kávové zrná. Tie by sa však mali dostať k pražiarovi do jedného roka, pretože aj surové kávové zrnko starne.

Čím je zrnko staršie, tým ťažšie bude pre pražiara upražiť chuťovo rozmanité zrnká na prípravu kávy.

Staré surové kávové zrná sú oveľa lacnejšie, preto ak niekto predáva čerstvo praženú kávu za veľmi nízku cenu, môže sa stať, že ide o zrná z úrody starej aj niekoľko rokov.

Čerstvosť pražených kávových zŕn

Viete, že niekedy môže byť káva „príliš“ čerstvá?

V kávovom zrnku sa môže po pražení rozviť vyše 1 000 chutí, ktoré sa zo zrnka postupne strácajú. Za zvetrávanie kávy môže kyslík, svetlo a vlhkosť. Krátko po pražení však obsahuje zrnko kávy ešte veľké množstvo CO2, ktoré je potrebné zredukovať.

Pri cuppingu sa káva degustuje často už po 24 hodinách od praženia, no v prípade espressa je ideálne degustovať až po druhom týždni od praženia. V prípade niektorých káv sa môžu zaujímavejšie chute rozvinúť aj neskôr.

Upražená káva musí byť skladovaná a neskôr balená tak, aby naďalej mohla vylučovať nahromadené CO2 zo zŕn, no aby sa k nej zároveň nedostala vlhkosť, kyslík a svetlo. Teplota okolia je pri skladovaní tiež veľmi dôležitá. Toto platí nielen pri skladovaní praženej kávy v pražiarni, ale aj v obchodoch a neskôr aj v domácnostiach. Viac o skladovaní a balení kávových zŕn.

Čerstvosť kávového nápoja

Viete, že kávový nápoj luhovaný za horúca stráca svoje aromatické vlastnosti hneď po príprave?

Káva ako už hotový nápoj z upražených zŕn stráca aromatické vlastnosti pri zmenách teploty. To znamená, že ak si pripravíme kávu z horúcej vody, tak by sme ju mali piť, kým je ešte horúca, a ak si pripravujeme kávu tak, že ju luhujeme za studena, tak by sme ju mali piť studenú.

Kávu luhovanú za studena môžeme piť aj celý deň, ak ju uzavrieme v nádobe a necháme v chladničke. Horúcu kávu vieme udržať dlhšie čerstvú tak, že ju ponecháme v uzavretej termoske.

Aby mala naša káva všetky chute a vône, musí byť tiež pripravená z čerstvo pražených kávových zŕn.

Sledujte videá Zlatého Zrnka

Arabika a robusta
Kyslosť v káve

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?

Zaujíma vás niektorá téma zo sveta kávy viac?
Chceli by ste sa poradiť?