Uverejnené

Espresso

Espresso↗

Espresso patrí medzi najznámejšie spôsoby prípravy kávy najme v Európe. Espresso je narozdiel od filtrovanej kávy objemovo menšie a chuťovo výraznejšie. Pije sa najmä tam, kde je teplejšie podnebie, pretože espresso je horúci nápoj a nemusí sa dlho popíjať.

Inšpiratívne videá ↗

Čo je espresso ?

” Zrnká múdrosti ” ↗

Perfektné espresso sa pripravuje z 7,5-9g kávy. Pod tlakom 9 barov, nechávame pretiecť 91-96°C horúcu vodu cez kávu utlačenú v páke. Do šálky by nám malo za 30s natiecť cca 30ml kávy.

Mlieko mení a utlmí chuť espressa. Odporúča sa kombinovať iba s zohriatym mliekom, pretože studené mlieko môže zmeniť chuť horkej kávy na kyslastú.

  • Čo je to espresso
    • Viete, že slovo espresso vzniklo od slova esprimere – vyjadriť, alebo od slova pressione – tlak?

  • Ako pripraviť dobré espresso
    • Viete, že espresso môže byť kyslé a trpké, ak nastavíte nesprávnu hrúbku mletia kávy ?
  • Ďalšie nápoje z espressa
    • Viete, že espresso (30ml) má viac kofeínu a jemnejšiu chuť než ristretto (22ml) ?

  • Nápoje z espressa s pridaním mlieka
    • Viete, že ak si do kávy pridáte studené mlieko môže byť nápoj chutiť kyselšie ?

Čo je to espresso ?

Viete, že slovo espresso vzniklo od slova esprimere – vyjadriť, alebo od slova pressione – tlak ?

Espresso je kávový nápoj pripravený pomocou espresso kávovaru, ktorý dokáže pod tlakom 9 barov vytlačiť z upraženého kávového zrnka všetky chute a oleje za krátky čas, pomocou iba 30ml horúcej vody.

Výsledkom je malá intenzívna šálka kávy, ktorá sa volá espresso. Espresso vzniklo buď od slova “esprimere, čo znamená v preklade “vyjadriť”, alebo od slova “pressione”, čo znamená v preklade “tlak”.

Espresso je charakteristické intenzívnou chuťou, malým objemom a dlhotrvajúcou dochuťou.

Ako pripraviť dobré espresso

Viete, že espresso môže byť kyslé a trpké, ak nastavíte nesprávnu hrúbku mletia kávy ?

Perfektné espresso sa pripravuje z 7,5-9g kávy. Pod tlakom 9 Barov, nechávame pretiecť 91-96°C horúcu vodu cez kávu utlačenú v páke. Do šálky by nám malo za 30s natiecť cca 30ml kávy.

Pokiaľ voda cez kávu tečie príliš rýchlo, káva bude vodová a môže byť kyslastá. 30ml kávy nám vtedy do šálky preteká za oveľa kratší čas a farba peny bude bledá. Vtedy hovoríme, že je káva podextrahovaná. Pokiaľ naopak tečie voda cez kávu príliš pomaly, káva bude horká a trpká. 30ml kávy nám do šálky natečie za oveľa dlhší čas. Vtedy hovoríme, že je káva preextrahovaná.

Domáca príprava espressa

Ďalšie nápoje z espressa

Viete, že espresso (30ml) má viac kofeínu a jemnejšiu chuť než ristretto (22ml) ?

Cez espresso kávovar ci môžeme pripraviť aj iné nápoje, ako iba espresso a sú nimi napríklad:

  • Ristretto (22ml) – pre milovníkov malej a intenzívnej kávy s menším obsahom kofeínu ako má espresso
  • Doppio (dve espressá v jednej šálke) – pre milovníkov väčšej a intenzívnej kávy s vyšším obsahom kofeínu ako má espresso
  • Lungo (espresso s horúcou vodou) – pre milovníkov väčšej a menej intenzívnej kávy s rovnakým obsahom kofeínu ako má espresso

Nápoje z espressa s pridaním mlieka

Viete, že ak si do kávy pridáte studené mlieko, môže byť kyslejšia?

Do espressa sa okrem horúcej vody a cukru môže pridať aj spenené mlieko. Takými nápojmi sú napríklad:

  • Cappucinno (espresso a 120ml mlieka)
  • Macchiato (espresso a mliečna pena)
  • Cortado (espresso a a 30ml mlieka)
  • Flat white ( dvojité espresso a 60ml mlieka)

Mlieko mení a utlmí chuť espressa. Odporúča sa kombinovať iba s zohriatym mliekom, pretože studené mlieko môže zmeniť chuť horkej kávy na kyslastú.


Sledujte videá Zlatého Zrnka

Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?


Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?