Výber kávy / Druhy kávy

Druhy kávy
Druhy kávy
  • Výber kávy podľa obsahu kofeínu
    • Viete, že ak chcete obmedziť kofeín, stačí siahnuť po káve z vysokých nadmorských výšok?
  • Výber kávy podľa chuťového profilu
    • Viete, že v káve môžete cítiť chute kakaa, orieškov a ovocia?
  • Výber kávy podľa kvality a ceny
    • Viete, že cena kávy nezávisí iba od jej kvality, ale aj exkluzivity kávových zŕn?
  • Výber kávy podľa spôsobu prípravy espresso/filter/moka.
    • Viete, že najčastejšou chybou zákazníka je zlý výber kávy podľa spôsobu prípravy kávy?

Výber kávy podľa obsahu kofeínu

Viete, že ak chcete obmedziť kofeín, stačí siahnuť po káve z vysokých nadmorských výšok?

Sila chuti nie vždy súvisí aj s množstvom kofeínu. Zrnká arabiky majú menej kofeínu ako zrnká robusty. Potom existujú ešte tzv. Altury. Altura je arabika, ktorá rastie v tých najvyšších miestach a obsahuje aj najmenej kofeínu a jej chuť je najrozmanitejšia. Menej kofeínu má potom už iba odkofeínovaná káva.

Výber kávy podľa chuťového profilu

Viete, že v káve môžete cítiť chute kakaa, orieškov a ovocia?

V kvalitnej a dobre upraženej káve je bežne cítiť stopy čokolády, tabaku, orechov, karamelu alebo rôzneho ovocia. Taktiež má niekto rád, keď je káva jemná, a niekto zase, keď je chuť intenzívna. Chuťový profil kávy by mal byť vždy vyznačený na zadnej strane etikety.

Výber kávy podľa kvality a ceny

Viete, že cena kávy nezávisí iba od jej kvality, ale aj exkluzivity kávových zŕn?

Kvalita kávy sa odvíja od toho, ako dobre/zle je káva vytriedená od nezrelých a poškodených zŕn. Cena kvalitnej kávy sa u nás bežne pohybuje okolo
20 eur za 1 kg. Cenu kávy však určuje aj jej exkluzivita. Ak sa farmárovi na menšom políčku podarí vypestovať výnimočnú kávu, dobre ju spracovať a vytriediť a má jej len obmedzené množstvo (Microlot). Cena kávy môže stúpnuť od cca 30 eur za 1 kg. Jeden balíček upražených kávových zŕn z Jamajky z pohoria Blue Mountain môže stáť až 50 eur/200g.

Rôzne druhy arabiky sa tiež môžu medzi sebou miešať, čím sa dosiahne stála chuť, dostupná počas celého roka. Zmesi mávajú stabilnú chuť aj cenu.

Výber kávy podľa spôsobu prípravy espresso/filter/moka/zalievaná káva.

Viete, že najčastejšou chybou zákazníka je zlý výber kávy podľa spôsobu prípravy kávy?

Bohužiaľ, neexistuje univerzálna káva, ktorá je najlepšia pre všetky spôsoby prípravy, rovnako chutí pri rôznej hrúbke mletia a navyše je úplne jedno, ako ju pražíme.

Ak si kávu iba filtrujeme, je vhodné vybrať kávy, ktoré sú svetlejšie pražené a menej horké. Káva na filter sa melie hrubšie. Ak kávu zalievame a nechceme, aby nám v šálke plávali zrnká, treba si kávu zomlieť jemnejšie. Pri príprave kávy v moke je vyvinutý mierny tlak pri príprave. Preto neuškodí siahnuť aj po strednom pražení. Káva sa melie stredne hrubo. Pri príprave espressa je vyvinutý tlak 9 barov, preto je vhodné, ak je káva pražená stredne a pomletá tak, aby pretekala plynulo do šálky, nie však príliš rýchlo. Viac o príprave espressa sa dozviete v tomto článku: Espresso.

Sledujte videá Zlatého Zrnka

Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?


Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?

Výber kávy / Druhy kávy↗

Druhy kávových zŕn poznáme mnoho, no len Arabika a Robusta sú tie, ktoré sa pražia a konzumujú. Tieto dva druhy však majú aj svoje odrody a tie sa medzi sebou môžu miešať v rôznych pomeroch. Preto nie všetky Arabiky chutia rovnako. Chuť kávy tiež ovplyvňuje aj spôsob praženia. Kávu by ste si mali vyberať podľa chuti, množstva kofeínu a spôsobu prípravy a všetky tieto informácie by mali byť uvedené na zadnej strane etikety.

Inšpiratívne videá ↗

Arabika a Robusta – dva druhy kávovníka

” Zrnká múdrosti ” ↗

Zrnká arabiky majú menej kofeínu ako zrnká robusty. Je to kvôli nadmorskej výške v ktorej rastú. Čím vyššie kávovník rastie, tým menej kofeínu obsahuje.

V kvalitnej a dobre upraženej káve je bežne cítiť stopy čokolády, tabaku, orechov, karamelu, alebo rôzneho ovocia.