Pražiareň kávy

V pražiarni kávy sa pražia surové plody kávovníka, vďaka čomu vznikajú napražené kávové zrná z ktorých si môžeme pripravovať obľúbený nápoj – kávu. Chceme vám priblížiť ako prebieha samotné praženie kávy, aké technológie sa používajú na praženie, aké existujú receptúry na praženie jednotlivých káv podľa ich spôsobu prípravy. Predstavíme si aj našu pražiareň, ako vznikala a ako v nej prebieha praženie kávy.

Naša pražiareň

Pražiareň kávy Zlaté Zrnko vznikla v roku 2015 ako odpoveď na hľadanie chutnej kávy pre všetkých, ktorí si ju chcú vychutnať doma s bežne dostupnými spôsobmi prípravy kávy v domácnostiach, ale aj v kanceláriách a kaviarňach či reštauráciách. V predajniach potravín sme nachádzali kávu s nejasným pôvodom, bez informácie o čerstvosti a tak sme si v našej kancelárii nevedeli nájsť kávu, na ktorej by sme sa zhodli a chutila by všetkým.

Prijali sme pozvanie od nášho kamaráta Karola, ktorý vo svojej čokoládovni používal menšiu pražičku na praženie orechov, aby sme prišli a napražili kávu. Pražička mala aj receptúry od výrobcu na praženie kávy, avšak tieto boli určené na tmavé – pôvodné talianske praženie, po ktorom bola káva veľmi horká. Začali sme hľadať receptúry, ktoré by zvýraznili chute kávy podľa jej pôvodu a boli vyvážené medzi horkými a ovocnými chuťami. Každému farmárovi sa každý rok podarí dopestovať káva s mierne odlišným chuťovým profilom a tak tieto kávy majú každý rok mierne odlišnú chuť. Ako prvá káva s jediným pôvodom sa nám podarila napražiť Guatemala, ktorá mala príjemnú ovocnú chuť a prelínajúcu sa zo sladkou, karamelovou chuťou do horkej čokolády v dochuti. Nasledovali kávy z ďalších obľúbených kávových krajín, ako sú Brazília, Kolumbia, Etiópia, India a ďalšie, aby sme pokryli celé chuťové spektrum a chuťové preferencie ľudí.

Prvé nami napražené kávy mali úspech u našich známych a tak sme si zakúpili vlastnú 6 kg pražičku kávy a zriadili malú remeselnú pražiareň v Ivanke pri Dunaji. Naši zákazníci oceňovali chuťovú pestrosť káv z jednotlivých krajín, avšak hľadali kávu, ktorá by mala stabilnú chuť každý rok. Preto sme sa spoľahli na talianskych odborníkov, ktorí už od začiatku 20. storočia miešajú kávové zmesi obľúbené po celom svete. Postupne sme vyvinuli rôzne kávové zmesi, namiešané podľa chuťových preferencií našich zákazníkov. Najobľúbenejšou sa stala káve Emília, ktorá má vyváženú chuť a teda je obľúbená u širokého spektra ľudí.

Naše pražiace stroje

Pripravujeme

Ako pražíme kávu?

Pripravujeme