Káva

kavovnikove ceresne
Kávovníkové čerešne

Káva je nápoj pripravený z pražených kávovníkových zŕn. Zrná sa získavajú z čerešní kávovníka, ktorý rastie v tropických a subtropických horských oblastiach. Pochádza z Etiópie a do Európy sa dostala v 17. storočí, prvá kaviareň bola otvorená v Benátkach v roku 1645.

Káva má povzbudivé účinky na ľudský organizmus. Najznámejšie druhy sú arabica (Coffea Arabica) a robusta (Coffea Canephora). Arabica je geneticky bohatšia, má 44 chromozómov, robusta má len 22 chromozómov. To znamená, že arabica môže mať pestrejšie spektrum chutí (až 1500), robusta je chuťovo chudobnejšia (400 chutí, podobne ako víno) a neobsahuje aciditu – ovocné chute. Arabica rastie vo vyšších pohoriach (800-2200 mnm), robusta rastie v nižších pohoriach (0-900 mnm) je odolnejšia voči škodcom. Arabica vďaka rastu vo vyšších nadmorských výškach obsahuje menší podiel kofeínu (0,8-1,5%), robusta obsahuje viac kofeínu (1,7-3,5%). Kofeínom sa rastlina bráni voči škodcom, preto káva rastúca okolo 1700-2200 m.n.m. obsahuje najmenej kofeínu.

Našu túžbu sprístupniť ľuďom kávu najvyššej kvality sme uskutočnili založením pražiarne kávy Zlaté Zrnko v Ivanke pri Dunaji kde pražíme kávy s pôvodom a kávové zmesi. Kávy s pôvodom sú od farmárov, ktorým sa podarilo vypestovať a vytriediť kávu výnimočnej kvality a dostali za ňu zaplatené viac ako sa platí vo fairtrade. Tieto kávy majú každý rok iné výnimočné chute – ako ovocie a sú vhodné na obohatenie pestrého chuťového spektra káv. Kávové zmesi sú miešané z 6 až 9 káv s pôvodom na základe chuťových preferencií ľudí a sú vhodné na každodenné pitie.

Showing 1–12 of 129 results

Showing 1–12 of 129 results