Kofeín

Kofeín v káve je známy života budič. Po tom, ako začne účinkovať, pociťujete príval energie. Zbystrí sa vám pozornosť a únava sa vytratí. Ak vám však káva veľmi zachutí a vypijete viac kofeínu než vaše telo zvládne, pozornosť sa vytratí a nastúpi nervozita, búšenie srdca, bolesť hlavy a neskôr aj extrémna únava. Telo býva totižto po vysokých dávkach kofeínu vyčerpané. Pravidelným pitím veľkého množstva kofeínu si navyše môžete privodiť aj nespavosť a celkový nepokoj počas noci. 

Čo teda robiť aby ste si mohli dopriať viac kávy počas dňa a nenechali sa kofeínom vyviesť z rovnováhy?

Obsah kofeínu v káve  sa môže líšiť podľa toho, akú horúcu vodu použijeme, ako dlho kávu lúhujeme alebo extrahujeme a aký objem nakoniec vypijeme. Nikto však doteraz nemal jasnú predstavu, aké veľké sú kofeínové rozdiely medzi klasickými nápojmi, ktoré si dennodenne doma pripravujeme.

Práve preto sme navštívili pána profesora Róberta Góru z Univerzity Komenského v jeho laboratóriu, kde sme zhromaždili vzorky rôznych spôsobov prípravy kávy. Pán profesor následne stanovil obsah kofeínu v jednotlivých vzorkách. Výsledky skúmania zobrazuje nasledujúca tabuľka.

Spôsob prípravyNázov použitej kávyZomletá káva Objem nápojaDoba extrakcieTlak Obsah kofeínu
Profi. espressoBrazília9 g30 ml30 s9 BAR87 mg
Espresso AutomatBrazília9 g30 ml12 s15 BAR83 mg
Moka
(1 šálka)
Brazília16 g45 ml20 s1 BAR85 mg
Filtrovanie
Hario V60
(1 šálka)
Brazília20 g150 ml210 s0 BAR90 mg
Esp. “veľké”
Automat
Brazília9 g60 ml20 s15 BAR 92 mg
ZalievanieBrazília9 g200 ml300 s0 BAR 116 mg
Rôzne spôsoby prípravy kávy- meranie kofeínu v káve Zlaté Zrnko Brazília

Ako môžeme vidieť, najmenej kofeínu má práve espresso, alebo moka. Naopak najviac kofeínu obsahuje káva, ktorá sa lúhuje dlho – zalievaná káva.

Niekedy však môžeme cítiť väčšie nakopnutie, keď vypijeme práve espresso, aj keď má menej kofeínu. Je to preto, lebo šálku s obsahom len 30 ml vypijeme naraz. Zato zalievanú kávu pijeme dlhšie, preto sa kofeín do tela dostáva postupne a aj napriek tomu, že sme do tela dostali viac kofeínu, necítime nakopnutie.

Málo alebo veľa kofeínu?

Množstvo kofeínu v káve sa dá ovplyvniť aj správnym výberom zrnkovej kávy. Nie všetky totiž majú rovnaký obsah kofeínu. Čím vyššie kávovník rastie, tým menej kofeínu produkuje.

Povedzme že ste si ako prípravu kávy naozaj obľúbili espresso, ale chcete si byť istí, že bude obsahovať čo najmenej kofeínu. Alebo naopak, vysoký obsah kofeínu vám vyhovuje a nechcete kvôli tomu piť jednu kávu za druhou.

Práve preto si pražiareň kávy Zlaté Zrnko odmerala aj množstvo kofeínu vo všetkých svojich zrnkových kávach. Podľa nasledujúcej tabuľky si môžete vybrať kávu, ktorá má buď málo, stredne, alebo veľa kofeínu.

Názov kávyMnožstvoObjemDoba extrakcieObsah kofeínu
Fitkáva9 g30 ml30 s12 mg
Aurélia (kapsula)9 g30 ml15 s56 mg
Anaerobický špeciál9 g30 ml30 s73 mg
Kolumia9 g30 ml30 s74 mg
Rwanda9 g30 ml30 s74 mg
Etiópia9 g30 ml30 s74 mg
Olívia9 g30 ml30 s74 mg
Kleopatra9 g30 ml30 s74 mg
Kuba9 g30 ml30 s75 mg
Viola9 g30 ml30 s76 mg
Mária9 g30 ml30 s77 mg
Kostarika9 g30 ml30 s78 mg
India9 g30 ml30 s78 mg
Nikaragua9 g30 ml30 s78 mg
Oliver9 g30 ml30 s79 mg
Honduras9 g30 ml30 s83 mg
Júlia9 g30 ml30 s83 mg
Guatemala9 g30 ml30 s86 mg
Emília9 g30 ml30 s86 mg
Brazília9 g30 ml30 s87 mg
Indonézia9 g30 ml30 s89 mg
Rómeo9 g30 ml30 s89 mg
Cézar9 g30 ml30 s91 mg
Otello9 g30 ml30 s100 mg
Hamlet9 g30 ml30 s109 mg
Smrťák9 g30 ml30 s150 mg
Meranie množstva kofeínu vo všetkých kávach Zlaté Zrnko – príprava: espresso

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek spôsob prípravy kávy, vedzte, že pôsobenie kofeínu na organizmus je rôzne a závisí od množstva individuálnych faktorov (vek, telesná hmotnosť, zvyky, genetika,…). Či už je pre vás ideálna malá šálka espressa alebo typicky slovenská zalievaná káva, spravte si z pitia kávy príjemný zážitok a užite si jej chuť a vôňu.