Viedenská káva je nápoj, ktorý sa pripravoval vo viedenských kaviarňach pod názvom der Einspänner a my sme si ho nazvali viedenská káva. Tá sa pripravovala z espressa. Viedenské kaviarne sú však staršie, než je espresso kávovar, a predtým sa vo Viedni pil nápoj s názvom der Kapuziner. Vtedy sa káva filtrovala. Oba recepty však zahŕňajú ozdobenie kávy našľahanou smotanou, a to je pre viedenskú kávu typická ingrediencia.
Viedenská káva – starý recept
- Približne 100 mililitrov prefiltrovanej kávy v moke alebo vo french press nádobe nalejeme do pohára.
- Pridáme lyžičku cukru a vymiešame.
- Vo vedľajšej nádobe si vyšľaháme 33% smotanu a zľahka nalejeme na vrch nápoja.
V prvých viedenských kaviarniach sa káva filtrovala pomocou rôznych filtrov, používali sa aj kávové pody (niečo ako čajové sáčky). Takáto viedenská káva sa s otváraním kaviarní začala pripravovať po celom svete. V Írsku napadlo jednému barmanovi do takejto kávy pridať trochu írskej whisky, a tak vznikla írska káva.
Nový recept
- Pripravíme si 30 ml espresso, ktoré dolejeme 60 ml horúcej vody, alebo dvojité espresso.
- Pridáme cukor podľa potreby a vymiešame.
- Ozdobíme šľahačkou v spreji.
- Na vrch šľahačky môžeme pridať aj škoricu alebo čokoládové hobliny.
Pôvodne sa káva pripravovala do hrubostenného pohára s uškom, keďže ju pili hlavne kočiši, ktorí v jednej ruke držali opraty a v tej druhej kávu, no dnes si môžete nápoj vychutnať v akomkoľvek sklenenom pohári.
Ak budete niekedy vo Viedni, skúste navštíviť jednu z najstarších kaviarní Café Frauenhuber ktorá má cez 100 rokov.