Skladovanie kávových zŕn↗
Za správne skladovanie surovej kávy je zodpovedný farmár, potom prepravca a pražiar. Za správne skladovanie upraženej kávy je zodpovedný pražiar a neskôr spotrebiteľ po tom, čo otvorí obal.
Správne skladovanie kávových zŕn od zberu až po prípravu kávy je dôležité, aby si káva udržala svoju čerstvosť.
„Zrnká múdrosti“ ↗
Ak kúpenú kávu nemáte v pláne piť až po dátume spotreby, o pár rokov neskôr, nie je nutné dávať kávové zrná do mrazničky alebo chladničky. Tiež je potrebné myslieť na to, že ak si pripravujeme espresso, tak aj malé teplotné výkyvy vedia zmeniť chuť a štruktúru výsledného nápoja.
- Skladovanie kávových zŕn pred upražením
- Viete, že zrnká kávy sú vlastne semená kávovníka a môžu byť lákadlom pre hlodavce?
- Skladovanie zŕn po upražení
- Viete, že po upražení zrnká kávy obsahujú veľké množstvo CO2, kvôli ktorému môže zle zabalená káva nafúknuť obal?
- Skladovanie upražených a zabalených kávových zŕn
- Viete, že ak sú kávové zrná správne upražené a zabalené, vydržia čerstvé aj pár mesiacov?
- Skladovanie upražených kávových zŕn po otvorení balenia
- Viete, že zakúpená káva z obchodu by sa mala skladovať na suchom, tmavom mieste, ideálne bez prístupu kyslíka k zrnkám?
Skladovanie surovej kávy pred upražením
Viete, že zrnká kávy sú vlastne semená kávovníka a môžu byť lákadlom pre hlodavce?
Zrnká kávovníka sa pred upražením skladujú a prepravujú buď v jutových vreciach, alebo v plastových baleniach, z ktorých je vysatý vzduch. Pokiaľ sa sa zrnká kávy nachádzajú v jutových vreciach, je dôležité zabezpečiť im suché a tmavé miesto a priestor zabezpečiť pred hlodavcami, najmä počas jesenného obdobia, keď hľadajú teplý úkryt.
Skladovanie kávových zŕn po upražení
Viete, že po upražení zrnká kávy obsahujú veľké množstvo CO2, kvôli ktorému môže zle zabalená káva nafúknuť obal?
Po upražení sa kávové zrnká uložia do nádob, ktoré je možné prikryť vekom. Z upražených kávových zŕn preto môže naďalej unikať CO2 z nádoby, no zrnká nie sú zároveň vystavené nadmernému vzduchu. Upražené kávové zrnká sa po pár dňoch balia do špeciálnych obalov.
Skladovanie upražených a zabalených kávových zŕn
Viete, že ak sú kávové zrná správne upražené a zabalené, vydržia čerstvé aj pár mesiacov?
Obal na praženú kávu si vyberáme podľa toho, za aký čas chceme kávu ochutnávať. Ak by to bolo do pár dní od upraženia, postačoval by aj nepriehľadný sáčok alebo papier.
Kvalitná káva však býva balená v obaloch s hliníkovou ochranou proti svetlu a vlhkosti, balenie obsahuje tiež aj znovu uzatvárateľný zips. Pokiaľ kávu balíme ešte s vyšším obsahom CO2, budeme potrebovať, aby balenie obsahovalo aj jednosmerný ventil. Jednosmerný ventil totiž prepustí zvyšnú CO2 z kávy, ale dnu nepustí žiaden vzduch, ktorý by spôsoboval zvetrávanie kávových zŕn.
Skladovanie upražených kávových zŕn po otvorení balenia
Viete, že zakúpená káva z obchodu by sa mala skladovať na suchom, tmavom mieste, ideálne bez prístupu kyslíka k zrnkám?
Káva by sa mala aj po otvorení balenia skladovať na suchom a tmavom mieste. Balenie by sa po otvorení malo dať znovu uzavrieť, obsah balenia je vhodne presypávať do inej nádoby iba vtedy, ak je nádoba nepriehľadná a má možnosť odčerpania vzduchu. Vákuové nádoby na kávu sú bežne dostupné v obchodoch a na internete.
Ak kávu zmrazíme, môžeme predĺžiť jej čerstvosť aj desaťnásobne, no oveľa jednoduchšie je kupovať len toľko kávy, koľko spotrebujeme do jedného mesiaca, ako kúpiť zásoby na celý rok a dávať ich zamraziť. To isté platí pre skladovanie kávy v chladničke. Tiež je potrebné myslieť na to, že ak si pripravujeme espresso, tak aj malé teplotné výkyvy vedia zmeniť chuť výsledného nápoja.
Sledujte videá Zlatého Zrnka
Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?
Zaujíma vás niektorá téma zo sveta kávy viac?
Chceli by ste sa poradiť?