Uverejnené

Najlepšia káva

Najlepšia káva sa hľadá na základe ceny, kvality, spôsobu prípravy, množstva kofeínu, chute a intenzity. Kritérií je teda viac a preto existuje na trhu aj naozaj široká ponuka rôznych káv. V tomto článku sa dozviete, ktorá je najlepšia káva práve pre vás.

Najlepšia káva

Najlepšia káva na espresso

Na espresso sa používa káva, ktorá je upražená na espresso, môže mať ovocnú, sladkú, alebo horkastú chuť. Najobľúbenejšia na svete je chuť orieškov s dochuťou horkej čokolády. Inak povedané ani príliš horká ani príliš ovocná. Pokiaľ si pripravujeme kávu v domácom automatickom kávovare, je lepšie použiť zmes arabík, alebo arabiky a robusty. Zmesi bývajú namiešané podľa chuti ľudí a majú rôznu hustotu a tvrdosť zrna, preto nie je nutné neustále prenastavovať hrúbku mletia.

Jedno odrodové kávy majú predpokladané chuťové vlastnosti, ktoré sa dajú prostredníctvom spracovania a praženia rozvinúť. Pri správnej príprave viete potom degustovať rôzne zaujímavé chute danej odrody, krajiny a daného spracovania. Chuť týchto káv sa môže meniť s každým zberom.

Najlepšia káva na filter, moku a zalievanie

Na alternatívne spôsoby prípravy sa hodia kávy svetlejšie pražené, s ovocnými a čokoládovými tónmi. Najlepšie výberové jedno odrodové kávy sa často degustujú práve týmto spôsobom. Jedno odrodovú kávu spoznáte tak, že je na obale napísaný názov krajiny odkiaľ pochádza aj danej odrody. Pri príprave je daná gramáž kávy, objem vody a aj hrúbka mletia.

A kto určuje ktorá káva je ako kvalitná?

Vytriedené a správne spracované kávové zrnká sa pražia a degustujú odborníkmi z SCA (Asociácia výberovej kávy). Pokiaľ získajú tieto zrnká hodnotenie nad 85 bodov, môžu sa označovať ako výberové. Tieto zrnká si vyžadujú pri spracovaní viac práce a lepšiu techniku, preto mávajú aj vyššiu cenu.

Najlepšia káva/najdrahšia káva/najexkluzivnejšia káva

Najobľúbenejšou chuťou na svete je chuť orieškov a čokolády bez ohľadu na to, ako si kávu pripravujete. Odborníci ale často hodnotia a vyhľadávajú zaujímavejšie chute. Chuť kávy nesmie mať drevnatú, trpkastú a trpko-kyslastú chuť. Pokiaľ je správne vytriedená, spracovaná, upražená a pripravená, tieto defekty by sa v chuti nemali prejaviť.

Existuje taká káva, ktorá je chuťovo obľúbená aj vysoko kvalitne spracovaná a jedná sa o kávové zrnká z Jamajky-pohorie Blue Mountain. 80% celej úrody si ale po každom zbere zoberie Japonsko. 20% si tak delí zvyšok sveta. Z tohto dôvodu sa pre všetkých okrem Japonska stáva táto káva z Jamajky exkluzívnou a preto má aj najvyššiu cenu. Nemusí to byť vaša najobľúbenejšia káva, no jej nedostatok a vysoká kvalita spôsobujú jej exkluzivitu a vysokú cenu.