Uverejnené

Moka

moka

AKO MOKA FUNGUJE?

Princíp fungovania spočíva v tom, že sa do spodnej časti naleje voda, ktorá sa pri vretí pretlačí cez sitko s kávou až do hornej časti moky.  

Spodnú nádobku naplníme po ventil horúcou vodou. Horúcou preto, aby rýchlejšie zovrela a káva v sitku bola kratšie vystavená vysokej teplote. Kávu si namelieme pomocou mlynčeka hrubšie ako na espresso (asi ako kuchynská soľ) a naplníme sitko až po okraj. Kávu  vo vnútri sitka neutláčame, iba zarovnáme. Moku zaskrutkujeme a postavíme na sporák. Od moky neodchádzame, aby sme včas vedeli prerušiť extrakciu. Moku odstavíme zo sporáka, keď začne cez výpust vytekať káva svetlej farby. Extrakciu môžeme efektívne prerušiť aj ponorením spodku moky pod studenú vodu. Kávu si potom už len prelejeme do šálky a vychutnávame.

VÝHODY A NEVÝHODYV

Výhodou moky jednoduchá príprava kávy, veľmi jednoduché čistenie a intenzívnejšia chuť podobajúca sa viac na espresso než na filtrovanú kávu. Nevýhodou je že nie každá káva je pre prípravu v moke vhodná.

AKO SI VYBRAŤ KÁVU

Nedostatok tlaku v moke spôsobí pri bežných zmesiach veľmi jednoduchú chuť. okrem toho voda (vodná para) prechádza kávou pri 100 °C, výsledná chuť kávy je charakteristicky horkejšia.  Ak chcete v moke objavovať zaujímavé chute, skúste siahnuť po pražení na espresso, ale s prirodzenou ovocnejšou, alebo sladšou chuťou.