Ľadová káva a nápoje z nej patria medzi studené nápoje podávané s ľadom. Do ľadových kávových nápojov sa bežne pridávajú aj rôzne aditíva, napríklad – cukor, mlieko, pomarančovú šťavu či tonic. Ľadové kávové nápoje sa väčšinou pripravujú za horúca a potom sa ľadom ochladia. Upražené kávové zrnká však môžete lúhovať aj v studenej vode, no doba lúhovania sa musí predĺžiť z pár sekúnd na niekoľko hodín. Ľadová káva sa teda pripravuje buď z espressa, filtrovanej kávy, alebo z “Cold Brew”, čo je vlastne už spomínané, kávové zrnko lúhované v studenej vode niekoľko hodín.
Zrnko múdrosti: Ľadová káva, lúhovaná za horúca aj za studena, s aditívami aj bez, by sa vždy mala podávať s ľadom.
Ľadová káva z espressa
3 recepty z espressa
- Espresso sa vymieša s ľadom a pije čisté, alebo si espresso necháme stiecť do pohára s ľadom a studeným mliekom. Pred vypitím nápoj premiešame.
- Espresso Tonic je obľúbený miešaný letný nápoj, kedy si ľad v pohári zalejeme tonicom, následne necháme do pohára stiecť horúce espresso, a na vrch pridáme plátok citróna. Pred vypitím nápoj premiešame.
- Espresso a pomarančová šťava je takisto obľúbená kombinácia, kedy si do pohára nasypeme ľad, zalejeme ho pomarančovou šťavou a do nápoja necháme stiecť horúce espresso. Pred vypitím nápoj premiešame.
Espresso je malý ale chuťovo intenzívny nápoj. Chuž kávy preto býva v kombinácii s inými aditívami oveľa výraznejšia, než napríklad v prípade filtrovanej kávy.
Ľadová káva z filtrovanej kávy
3 recepty z filtrovanej kávy
- Filtrovaná káva sa vymieša s ľadom a pije čistá, alebo do nej môžeme pridať trocha studeného mlieka. Pred vypitím nápoj premiešame.
- Do filtrovanej kávy môžeme pridať aj trochu pomarančovej šťavy, nápoj tak bude jemý, ovocný a osviežujúci.
- Do filtrovanej kávy môžete pridať aj tonic a grepový sirup. Nápoj tak bude vyzerať aj chutiť veľmi zaujímavo. Pred vypitím nápoj premiešame.
Filtrovaná káva máva jemnejšie a ovocnejšie chute, no výhodou je väčší objem než v prípade espressa. Preto väčšinou stačí pridať do takej kávy len ľad a môže sa dlhšie popíjať. Posledné výskumy v oblasti metódy prípravy kávy dokonca naznačaujú, že konzumenti filtrovanej kávy by mali menej často umierať na kardiovaskulárne choroby. Zdroj : Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases
Ľadová káva z Cold Brew/Lúhovaná za studena
Recept na Cold Brew
- Zomleté kávové zrnká zalejeme studenou vodou v pomere 1:2,
- Necháme v chladničke lúhovať cca 24 hodín.
- Kávový nápoj scedíme od kávovej usadeniny
- Podávame s ľadom
Vysledná chuť nápoja je krásne čokoládovo-ovocná. Cold Brew, alebo teda “káva lúhovaná za studena” sa podáva s ľadom a v tomto prípade nie je nutné pridávať žiadne ďalšie aditíva. Káva má pestrú a zaujímavú chuť.