Uverejnené

French Press a príprava kávy

French Press

AKO FRENCH PRESS FUNGUJE?

French Press je najjednoduchší spôsob prípravy kávy. V nádobe sa káva zaleje vodou a vďaka sitku, ktoré je súčasťou nádoby je možné kávu prefiltrovať od usadeniny.

SPÔSOB PRÍPRAVY

Základný recept znie, že na gram kávy použijeme 15 ml vody. Teda na 300ml hotového nápoja potrebujeme približne 20g hrubo namletej čerstvej kávy. Voda, ktorou zalejeme hrubo zomletú kávu, by nemala byť vriaca. Ideálna teplota je 93°C.  Prikryjeme vrchnákom a sitko stlačíme asi centimeter pod hladinu. Kávu môžeme prefiltrovať ihneď, alebo počkáme podľa toho, koľko kofeínu a akú intenzitu chceme v káve cítiť. Kávu ale nelúhujeme dlhšie ako 3 – 4 minúty. Pomaly zatlačíme sitko ku dnu, aby pod sitkom ostala iba kávová usadenina a nad sitkom prefiltrovaná káva. Prefiltrovanú kávu musíme z French Pressu preliať, aby sme zastavili lúhovanie.

VÝHODY A NEVÝHODY

Najväčšou výhodou nádoby je zrejme jej všestranné využitie v kuchyni. S French Press nádobou si totižto môžete prefiltrovať aj sypaný čaj, či dokonca napeniť mlieko! Nevýhodou môže byť asi iba to, že sitko časť nevie vyfiltrovať časť usadeniny. káva preto bude jemne kalná, čo môže niekomu vyhovovať a niekomu zase prekážať.

VÝBER KÁVY

Vo French Presse lepšie vynikne svetlejšie pražená káva, alebo káva ktorá má ovocnejšiu chuť. Horkejšie kávy, sú tiež zaujímavou voľbou, ale treba si dávať na teplotu vody, aby výsledná chuť nebola trpko-horká.

AKO SPOZNÁM DOBRÝ FRENCH PRESS

Kvalitný French Press neobsahuje plastové súčasti, ktoré pichádzajú do kontaktu s kávou. Jednak preto, lebo plasty nepriaznivo ovplyvňujú chuť kávy a tiež preto, lebo sú menej trvácne. Ľahko sa potom stane, že tlak vyvolaný na filtračné sitko spôsobí, že sa odlomí.