Uverejnené

Filtrovaná káva s HARIO V60

Hario V60

Hario V60 je vynález japonskej firmy Hario a v súčastnosti sa teší veľkej obľube.  Ide o nádobku kuželovitého tvaru, ktorý má na spodku otvor. do vnútra sa vkladaá filtračný papier tiež kuželovitého tvaru bez otvoru. Kávu si vďaka nádoby V60 môžme filtrovať už priamo do obľúbenej šálky.

SPÔSOB PRÍPRAVY

Základný recept znie, že na gram kávy použijem 15 ml vody. Teda na 300ml hotového nápoja potrebujem približne 20g stredne hrubo namletej čerstvej kávy. Necháme zovrieť väčšie množstvo vody a chvíľu počkáme, kým teplota klesne na cca 93 °C. Zatiaľ založíme papierový filter a premyjeme ho trochou vody, aby sa zbavil pachute. Vodu z pohára vylejeme. Premytím zároveň predhrejeme spodnú časť nádoby, káva sa tak dlhšie udrží teplá. Do filtra nasypeme kávu a krúživými pohybmi začneme pomaly vlievať vodu cez kávu. Najprv vlejeme cca 50ml a počkáme pol minúty. Tento proces sa volá  kvitnutie. Káva rozvíja svoje arómy a vo filtri unikajú bublinky CO2. Potom pomaly prefiltrujeme zvyšok vody. Oplatí sa investovať do špeciálnej kanvice s úzkym dlhším ústím. Celá filtrácia by mala prebehnúť do 3-4 minút. Ten najlepší čas objavíte experimentovaním alebo vyhľadaním receptu pre danú kávu. Dlhšie ako štyri minúty nie je kávu vhodné filtrovať.

VÝHODY A NEVÝHODY

Výhodou filtrácie pomocou filtračného papierika je určite čistá chuť kávy bez usadeniny. Nevýhodou je používanie stále nových filtračných papierikov a možno o niečo zložitejšia príprava.

VÝBER KÁVY

Pri filtrácii lepšie vynikne svetlejšie pražená káva, alebo káva ktorá má ovocnejšiu chuť. Horkejšie kávy, sú tiež zaujímavou voľbou, ale treba si dávať pozor na teplotu vody, aby výsledná chuť nebola trpko-horká.