Uverejnené

Džezva – príprava kávy

Džezva príprava kávy

Ak by sa hovorilo o najstaršej nádobe na prípravu kávy, bola by to Džezva. Je to nádoba, ktorá sa používa na prípravu kávy dodnes, zväčša v okolí arabského polostrova. Káva pripravená najstarším spôsobom má intenzívnu horkú a spálenú chuť, preto sa zvykne dochucovať cukrom a rôznymi koreninami. Prvý záznam verejného miesta slúžiaceho na popíjanie kávy pochádza z roku 1475. Kiva Han bol názov tohto miesta, a nachádzala sa v tureckom meste Konštantínopol (teraz Istanbul).

džezva

Džezva – postup prípravy kávy

Na jemnúčko zomletú kávu nasypeme do džezvy a zalejeme vodou (môžeme pridať aj cukor), položíme na sporák a počkáme, kým káva nezačne vrieť . keď začne káva stúpať stiahneme konvičku preč od zdroja tepla. Preto je súčasťou tejto nádoby aj veľmi šikovná predĺžená rúčka. Potom džezvu znovu položíme na plameň sporáka, kým znovu nezačne káva stúpať a opäť dáme džezvu preč. Takto to opakujeme dokopy 3x.

Keď je káva hotová, servíruje sa z džezvy rovno do malých pohárikov. Jemno zomletý sóc klesne na spodok džezvy a kávu vylievame bokom. Dochutíme iba cukrom, alebo vanilkou, kardamónom, či škoricou.

Džezva servis

Výhody a nevýhody

Výhodou je to, že takáto príprava má svoj vlastný štýl, aj kaviarenský servis, aj špecifickú chuť a intenzitu. Príprava je jednoduchá a ľahko sa umýva aj prepravuje.

Nevýhoda spočíva v tom, že chuťovo sa oplatí experimentovať skôr s koreninami, než s rôznymi chuťovými profilmi kávových zŕn, pretože prirodzené chute týchto zŕn sa s preváraním strácajú a zanikajú.