Uverejnené

Cukor a mlieko

káva, mlieko,cukor

Môžeme či nemôžeme piť kávu s mliekom a cukrom ?

Ako ovplyvňuje cukor v káve jej chuť a účinky na organizmus? Ak pridáme cukor do horkej kávy, bude sladšia. Cukor má totiž vo zvyku zalepiť na jazyku kanáliky, ktoré vnímajú horkosť. Ak ale dáme cukor do ovocnej kávy, tak môže cukor spôsobiť zvýraznenie ovocných chuti a káva sa môže stať sladko kyslou. Cukor okrem toho zrýchľuje uvoľňovanie kofeínu v tele.

Ako ovplyvňuje mlieko v káve jej chuť a účinky na organizmus? Ak pridáme do kávy mlieko, zjemníme nie len horkú, ale aj ovocnú chuť. Ovocná káva s mliekom môže dokopy dokonca vytvoriť sladkú chuť. Mlieko okrem iného spomaľuje uvoľňovanie kofeínu v tele.

Mýtus: Káva s mliekom zviera dvanástnik a preto táto kombinácia nie je vhodná na konzumáciu. Mýtus, ktorý na sociálnej sieti začal šíriť doktor, jeho štúdia však bola chybná.

Fakt: Cukor a mlieko maskujú defekty a chuťové nedostatky kávy. Výberové kávy sa bežne ochutnávajú najprv bez pridania mlieka a cukru, aby sme spoznali jej prirodzenú chuť. Potom môžeme pridať buď cukor, alebo mlieko, alebo aj iné aditíva aby sme objavovali ďalšie kombinácie chutí.