Uverejnené

Chuť kávy – horká, kyslá a sladká

chuť kávy

Čo spôsobuje v káve horkú alebo trpkú chuť ? Zvýšenú horkosť v káve dosiahneme keď: 1. kávové zrnko upražíme tmavšie, 2. keď kávu luhujeme/extrahujeme pri vyššej teplote vody, 3. Ak si vyberieme odrodu, ktorá má v sebe prirodzene horkejšiu chuť a nižšiu aciditu. Horká káva by však nemala byť trpká, pretože trpkosť je znakom chybnej prípravy kávy, alebo nekvalitného /zle vytriedeného zrna.

Čo spôsobuje v káve ovocnú alebo kyslú chuť ? Zvýšenú ovocnosť v káve dosiahneme keď: 1. kávové zrnko upražíme svetlejšie, 2. keď kávu lúhujeme/extrahujeme pri nižšej teplote vody 3. Ak si vyberieme odrodu, ktorá ma v sebe prirodzene acidnejšiu a menej horkú chuť. Ovocná káva by však nemala byť vyslovene kyslá, výrazná kyslosť je znakom zlej prípravy, alebo ak si svetlo praženú kávu určenú na filtrovanie pripravíme v espresse.

Čo spôsobuje v káve sladkú chuť a kedy má káva celé spektrum chutí? O sladkej chuti hovoríme vtedy, keď káva nie je ani vyslovene horká a ani vyslovene ovocná. Chuť je vyvážená. Ak má káva celé spektrum chutí, vtedy je cítiť v káve horkú chuť, ktorá plynulo prechádza do ovocnej chuti alebo naopak. Túto vyváženosť chuti má na starosti primárne pražiar, ale opäť je dôležitá aj teplota vody, správna príprava, alebo kvalita zrnka samotného.