Uverejnené

Arabica vs Robusta

Arabika vs. Robusta

Arabika a Robusta – dva druhy kávovníka. Ktorý druh je lepší a ktorý kvalitnejší?

Kvalita nezávisí od druhu, ale od toho, ako je káva vytriedená od nezrelých a poškodených zŕn. To znamená, že rovnako existuje nekvalitná Arabika, ako existuje kvalitnejšia Robusta

Chuť oboch je diametrálne odlišná. Pokým zrnká Arabiky sú oveľa jemnejšie a majú celé spektrum chutí od kakaovej cez oriešok až po ovocie, Robusta má oveľa intenzívnejšiu, horkejšiu a ťažšiu chuť. Zle vytriedená a nekvalitná Arabika má jemne trpkú chuť a zle vytriedená a nekvalitná robusta má výraznejšie trpkú chuť.

Kofeín sa nachádza v oboch druhoch , ale nie v rovnakom množstve. Kávovník vytvára kofeín ako obranu proti škodcom a Robusta, ktorá rastie v nižších nadmorských výškach potrebuje kofeínu oveľa viac oproti Arabike, ktorá rastie vo vyšších nadmorských výškach. Preto môže Robusta obsahovať až 2x viac kofeínu, ako Arabika

Hustota peny alebo teda krémy, ktorá sa tvorí pri príprave espressa na povrchu nápoja, závisí nie len od čerstvosti praženia kávy a správneho pomletia. Zrnká Arabiky majú vysoký obsah oleja (15-17%) a ten vedie k hladkej a jemnej textúre. Malý obsah olejov v zrnkách Robusty (10-12%) jedôvodom, prečo majú espresso zmesi Arabiky a Robusty takú hustú a stabilnú penu/krému.

Zmes Arabiky a Robusty môže vyzdvihnúť dobré vlastnosti oboch druhov pri správnom pomere. Stačí zistiť, či ste obľúbencom výraznej, jemnej, ovocnej, sladkej, či horkej chuti kávy, ktorá obsahuje viac, alebo práve naopak menej kofeínu. Prímorské kaviarne v Taliansku si napríklad obľúbili zmesi Arabiky a Robusty. Pri neustále meniacej sa vlhkosti nemusia baristi neustále prenastavovať aj mlynček, aby dosiahli penivosť espressa. S penou na espresse im pomôže kúsok Robusty, najčastejšie v pomere 80% Arabika, 20%Robusta.