Uverejnené

Aeropress a príprava kávy

Aeropress
Aeropress

Areopress je manuálny kávovar na prípravu filtrovanej kávy. Je obľúbený kvôli kvalitným materiálom, ktoré sa nezničia a nerozbijú. Chuť kávy môže byť intenzívnejšia ako pri príprave pomocou lievika Hario V60 a čistejšia než pri príprave pomocou French press nádoby.

Návod na prípravu kávy cez Aeropress

Malý okrúhly filtračný papierik premyjeme a vložíme do sitka. Sitko zasunieme do spodnej časti Aeropresu a položíme na obľúbenú šálku.Nasypeme cca 18 gramov stredne hubo zomletej kávy. Zalejeme horúcou vodou (90-93°), Do 1/3 objemu válca. Počas extrakcie premiešame a dolejeme zvyšné 2/3 horúcej vody. Necháme lúhovať ešte 60 sekúnd.Vložíme piest a pomaly vtlačíme zvyšnú kávu do šálky, až kým nezaznie syčanie.

Obráteny spôsob prípravy kávy spočíva v tom, že válec obrátime naopak a zalejeme kávu priamo vo válci. Vieme tak predĺžiť dobu lúhovania. Na vrch potom priložíme šálku hore dnom a spolu opatrne prevrátime. Následne začneme stláčať piest.

Výhody a nevýhody

Najväčšou výhodou nádoby je zrejme jej jednoduchá a bezpečná manipulácia, veľmi vhodný je na prípravu kávy na cestách, výletoch a chatách. S prípravou kávy cez Areopress sa dá veľmi pekne experimentovať, čo zas niekomu môže prekážať.

Nevýhodou môže byť asi iba to, že Aeropress funguje ako skladačka z viacerích častí a to nemusí každého baviť. Do Areopressu je navyše potrebné kupovať aj špeciálne okrúhle filtre, ktoré sú ale oveľa menšie ako pri Príprave kávy pomocou lievikov.

V príprave kávy cez aeropress sa každý rok koná celosvetová súťaž : World AeroPress Championship