Uverejnené

Moka a príprava kávy

Moka
Moka

Moka↗

Moka kávovar je jedným z manuálnych kávovarov, vďaka ktorým si doma viete pripraviť dobrú kávu. Menej intenzívnu než espresso, no intenzívnejšiu než kávu pripravenú cez filter. Moka kávovar vznikol v Taliansku, no my ju často poznáme pod jeho maďarským názvom – koťogo.

Inšpiratívne videá ↗

Príprava kávy v moka kanvičke (koťogu)

” Zrnká múdrosti ” ↗

Výhodou moky je jednoduchá príprava kávy, veľmi jednoduché čistenie a intenzívnejšia chuť podobajúca sa viac na espresso než na filtrovanú kávu. Nevýhodou je že nie každá káva je pre prípravu v moke vhodná a vždy viete naraz pripraviť len určitý počet porcií.

  • Ako funguje Moka kávovar
    • Vite, že voda pod tlakom stúpa nahor cez sitko so zomletým kávovým zrnkom ?

  • Výhody a nevýhody Moka kávovaru
    • Viete, že cez zomleté kávové zrnká preteká zovretá voda (100°C) , ale espresso a filtrovaná káva sa pripravuje z max. 96 stupňovej vody ?
  • Ako si vybrať kávu do Moka kávovaru
    • Viete, že ak chcete v Moke objavovať zaujímavejšie chute, je dobré skúsiť kávy na espresso s prirodzenou ovocnejšou, alebo sladšou chuťou ?

Ako funguje Moka kávovar

Viete, že voda pod tlakom stúpa nahor cez sitko so zomletým kávovým zrnkom?

Princíp fungovania spočíva v tom, že sa do spodnej časti naleje voda, ktorá sa pri vretí pretlačí cez sitko s kávou až do hornej časti moky.  Nejde teda o klasickú extrakciu, kedy voda preteká cez kávové zrnko smerom nadol, ale naopak. Voda vyviera cez sitko s kávou v hornej časti nádoby, ako prameň.

Spodnú nádobku naplníme po ventil horúcou vodou. Horúcou preto, aby rýchlejšie zovrela a káva v sitku bola kratšie vystavená vysokej teplote. Kávu si namelieme pomocou mlynčeka hrubšie ako na espresso (asi ako kuchynská soľ) a naplníme sitko až po okraj. Kávu  vo vnútri sitka neutláčame, iba zarovnáme. Moku zaskrutkujeme a postavíme na sporák. Od moky neodchádzame, aby sme včas vedeli prerušiť extrakciu. Moku odstavíme zo sporáka, keď začne cez výpust vytekať káva svetlej farby. Extrakciu môžeme efektívne prerušiť aj ponorením spodku moky pod studenú vodu. Kávu si potom už len prelejeme do šálky a vychutnávame.

Výhody a nevýhody Moka kávovaru

Viete, že cez zomleté kávové zrnká preteká zovretá voda, no espresso, alebo filtrovaná káva sa pripravuje z max. 96 stupňovej vody?

Výhodou moky je jednoduchá príprava kávy, veľmi jednoduché čistenie a intenzívnejšia chuť podobajúca sa viac na espresso než na filtrovanú kávu. Nevýhodou je že nie každá káva je pre prípravu v Moke vhodná. Cez zomleté kávové zrnká totiž preteká vriaca voda, ktorá zhorkne a zintenzívni chuť kávy.

Ako si vybrať kávu do Moka kávovaru

Viete, že ak chcete v Moke objavovať zaujímavejšie chute, je dobré skúsiť kávy na espresso s prirodzenou ovocnejšou, alebo sladšou chuťou?

Nedostatok tlaku v Moke spôsobí pri bežných zmesiach veľmi jednoduchú chuť. Okrem toho voda (vodná para) prechádza kávou pri 100 °C, výsledná chuť kávy je charakteristicky horkejšia.  Ak chcete v Moke objavovať zaujímavé chute, skúste siahnuť po pražení na espresso, ale s prirodzenou ovocnejšou, alebo sladšou chuťou.

Sledujte videá Zlatého Zrnka

Arabica a Robusta
Kávové názvoslovie – ako si objednať kávu v kaviarni?

Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?


Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?