Uverejnené

HARIO V60 a príprava kávy

Filtrovaná káva s HARIO V60

Kávu môžeme filtrovať rôznymi spôsobmi, no takým najpraktickejším spôsobom je filtrovanie kávy pomocou lievika Hario V60 a filtračných papierikov. Japonská firma Hario vyvíja rôzne filtračné pomôcky na prípravu kávy a lievik V60 je jednou z nich.

Inšpiratívne videá ↗

Monika v KAMzaKRASOU

” Zrnká múdrosti ” ↗

Výhodou filtrácie pomocou filtračného papierika a lievika je určite čistá chuť kávy bez usadeniny. Nevýhodou je používanie stále nových filtračných papierikov a výber kávy špeciálne pre filter. Nie každému tiež môže vyhovovať jemná a čistá chuť kávy.

  • Spôsob prípravy kávy cez Hario V60
    • Viete, že by sme nikdy nemali filtrovať a ani zalievať kávu vriacou vodou?
  • Výhody a nevýhody lievika Hario V60
    • Viete že, filtrovaná káva je obľúbená nie len v severnej Európe, ale aj napríklad v Japonsku, Južnej Amerike, alebo USA?
  • Výber kávy pre Hario V60
    • Viete, že kávové zrnko ktoré ideme použiť na filtrovanie by malo byť upražené svetlejšie než na espresso?

Spôsob prípravy kávy cez Hario V60

Viete, že by sme nikdy nemali filtrovať a ani zalievať kávu vriacou vodou ?

Základný recept znie, že na gram kávy použijem 15 ml vody. Teda na 300ml hotového nápoja potrebujem približne 20g stredne hrubo namletej čerstvej kávy. Necháme zovrieť väčšie množstvo vody a chvíľu počkáme, kým teplota klesne na cca 93 °C. Zatiaľ založíme papierový filter a premyjeme ho trochou vody, aby sa zbavil pachute. Vodu z pohára vylejeme. 

Premytím zároveň predhrejeme spodnú časť nádoby, káva sa tak dlhšie udrží teplá. Do filtra nasypeme kávu a krúživými pohybmi začneme pomaly vlievať vodu cez kávu. Najprv vlejeme cca 50ml a počkáme pol minúty. Tento proces sa volá kvitnutie. Káva rozvíja svoje arómy a vo filtri unikajú bublinky CO2. Potom pomaly prefiltrujeme zvyšok vody. Oplatí sa investovať do špeciálnej kanvice s úzkym dlhším ústím. Celá filtrácia by mala prebehnúť do 3-4 minút. Ten najlepší čas objavíte experimentovaním alebo vyhľadaním receptu pre danú kávu. Dlhšie ako štyri minúty nie je kávu vhodné filtrovať.

Výhody a nevýhody

Viete že, filtrovaná káva je obľúbená nie len v severnej Európe, ale aj napríklad v Japonsku, Južnej Amerike, alebo USA?

Výhodou filtrácie pomocou filtračného papierika je určite čistá chuť kávy bez usadeniny. Nevýhodou je používanie stále nových filtračných papierikov a možno aj o niečo zložitejšia príprava. Filtrovaná káva sa pije najmä vo Fínsku, Švédsku a Nórsku, kde ľudia určite ocenia väčší objem horúceho nápoja kvôli chladnejšiemu počasiu. Filtrovaná káva sa však s obľubou pije aj v Japonsku, Južnej Amerike, alebo v USA.

Výber kávy

Viete, že kávové zrnko ktoré ideme použiť na filtrovanie by malo byť upražené svetlejšie než na espresso?

Pri filtrácii lepšie vynikne svetlejšie pražená káva, alebo káva ktorá má ovocnejšiu chuť. Horkejšie kávy, sú tiež zaujímavou voľbou, ale treba si dávať pozor na teplotu vody, aby výsledná chuť nebola trpko-horká.

Sledujte videá Zlatého Zrnka

Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?


Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?