Uverejnené

Profesionálna príprava espressa

Profesionálna príprava espressa ↗

Espresso sa pripravuje z 7,5-9g zomletého kávového zrnka. Za cca 30 sekúnd musí pretiecť 30ml kávy z páky pod tlakom 9tich barov. Na to, aby boli dodržané všetky tieto parametre, je potrebné dodržiavať všetky správne kroky pri jeho príprave, mať kvalitnú kávu ,espresso kávovar a samozrejme aj mlynček na nastavenie hrúbky mletia a dávky kávy.

Inšpiratívne videá ↗

Monika v Tanzánii

” Zrnká múdrosti ” ↗

Ak káva z páky tečie príliš rýchlo, má svetlú farbu a do šálky nám natečie 30ml už za 22 sekúnd, je potrebné nastaviť hrúbku mletia na mlynčeku jemnejšie a začať s prípravou znova. Pod-extrahovaná káva totižto môže mať kyslasto-trpkú a planú chuť.

Ak káva z páky tečie príliš pomaly, alebo iba kvapká a do šálky nám za 30 sekúnd natečie povedzme ledva 22ml, je potrebné nastaviť hrúbku mletia na mlynčeku hrubšie a začať s prípravou znova. Pre-extrahovaná káva totiž bude chutiť horko-trpko výrazne a štiplavo.

  • Postup pri príprave espressa
    • Viete, že uvoľňovanie látok rozpustných vo vode z upraženého kávového zrnka sa volá extrakcia?

  • Chyby v extrakcii a nastavenie mlynčeka
    • Viete, že ak je zle nastavený mlynček káva môže byť buď pod-extrahovaná, alebo pre-extrahovaná ?
  • Správne pripravené espresso
    • Viete, ako by malo vyzerať a chutiť správne vyextrahované espresso ?

  • Čistenie kávovaru
    • Viete, že pred aj po penení mlieka je potrebné trisku prefúknuť a po penení mlieka vždy dôkladne vyčistiť?

Postup pri príprave espressa

Viete, že uvoľňovanie látok rozpustných vo vode z upraženého kávového zrnka sa volá extrakcia?

Nahriatú páku z kávovaru vytiahneme a vyčistíme, poprípade vytrieme do sucha. Vložíme do mlynčeka a spustíme mletie. Na váhe si odvážime, koľko gramov nám mlynček namlel a nastavíme ho tak, aby mlel vždy povedzme 8,5 g kávy.

Potom zomleté kávové zrnko v páke zarovnáme zarovnávačom (distribútorom) a zatlačíme tamperom. Dbáme pri tom na to, aby bolo kávové zrnko zatláčane do rovna a nie do šikma. Ak by bolo kávové zrnko zatlačené do šikma, voda nebude cez páku stekať rovnomerne.

Potom vezmeme páku s dobre zatlačenou kávou do jednej ruky a druhou rukou spustíme preplach kávovaru, pokiaľ kávovar nerobí preplach sám. Páku potom vložíme do hlavy kávovaru a spustíme gombík na prípravu kávy. Kým voda začne vtekať do páky, stihneme ešte vložiť šálku pod páku. Je dôležité spustiť prípravu kávy hneď po tom, ako vložíme páku s kávovým zrnkom do hlavy kávovaru.

V momente, kedy sa dotkne voda s teplotou 92-96°C zomletej kávy, nastáva extrakcia. Voda preteká cez Zomleté kávové zrnko s pomocou tlaku 9 barov a berie so sebou všetky oleje, okrem iných látok aj kofeín. Pod týmto tlakom za krátko ostane z pomletých kávových zŕn iba suché drievko, preto je potrebné extrakciu včas zastaviť, aby sa do kávy nelúhovali napríklad aj triesloviny a káva nemala prepálenú trpkastú chuť.

Chyby v extrakcii a nastavenie mlynčeka

Viete, že ak je zle nastavený mlynček káva môže byť buď pod-extrahovaná, alebo pre-extrahovaná ?

Ak káva z páky tečie príliš rýchlo, má svetlú farbu a do šálky nám natečie 30ml už za 22 sekúnd, je potrebné nastaviť hrúbku mletia na mlynčeku jemnejšie a začať s prípravou znova. Pod-extrahovaná káva totižto môže mať kyslasto-trpkú a planú chuť.

Ak káva z páky tečie príliš pomaly, alebo iba kvapká a do šálky nám za 30 sekúnd natečie povedzme ledva 22ml, je potrebné nastaviť hrúbku mletia na mlynčeku hrubšie a začať s prípravou znova. Pre-extrahovaná káva totiž bude chutiť horko-trpko výrazne a štiplavo.

Správne pripravené espresso

Viete, ako by malo vyzerať a chutiť správne vyextrahované espresso ?

Espresso by malo mať jemnú orieškovú farbu a príjemnú vyváženú chuť. Niekedy môže prestreliť viac chuť ovocia, inokedy zase horkej čokolády. Kávové zrnká sú pražené tak, aby všetka chuť bola vyextrahovaná práve za tých 30 sekúnd a obsiahnutá v 30tich mililitroch nápoja. Horkosť chuti vieme ovplyvniť aj tak, že nastavíme teplotu vody na na 96°C. Ak chceme, aby káva chutila sladšie a vyváženejšie, nastavíme ju na 93-94°C. Ak chceme, aby káva bola menej horká a ovocnejšia, nastavíme teplotu vody na 92°C. V káve by sme nemali nikdy cítiť trpkosť, ani zvieravú kyslosť. V káve sme schopní identifikovať až 1500 chutí a vôní a kávy z vyšších nadmorských výšok zvyknú mávať pestrejšie chute a jemnejšiu penu. Bývajú aj náročnejšie na nastavovanie hrúbky mletia.

Čistenie kávovaru

Viete, že pred aj po penení mlieka je potrebné trisku prefúknuť a po penení mlieka vždy dôkladne vyčistiť?

Kávovar je potrebné čistiť priebežne počas dňa. Preplachovať hlavy pred prípravou kávy a tiež utrieť a prepustiť trisku po každom penení mlieka. Čistý kávovar z vonku a utretá triska od mlieka často značia, že sa baristi o kávovar dobre starajú a čistia ho aj z vnútra. Na konci dňa je dobré prečistiť hlavy kávovaru pomocou prášku na kávovú usadeninu a prečistiť hubkou aj vnútro hláv. Trisku by sme takisto mali pečistiť pomocou tekutiny na to určenej. Návovy na prečistenie trisky a hlavy kávovaru chémiou sú vždy uvedené na obale od čistiaceho prostriedku. Pri používaní kávavovaru by sme si mali zabezpečiť aj prostriedok na čiastočné zmäkčenie vody. Kávovar sa postupne aj tak bude zavápňovať, preto je potrebné po nejakom čase rátať so servisom. Zavápnenie kávovaru sa prejaví Pri príprave kávy nízkym tlakom, vlažnou vodou, alebo celkovo sa stane kávovar nepojazdným.

Sledujte videá Zlatého Zrnka

Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?

Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?