Uverejnené

Základné nápoje z espressa


Základné nápoje z espressa ↗

Espresso je jedinečný nápoj, ktorý viete pripraviť iba pomocou espresso kávovaru, ktorý na rozdiel od filtrovaných káv a Moky vyvíja pri extrakcii kávy oveľa vyšší tlak. Nie vždy má ale človek chuť na malú intenzívnu kávu s dlho trvajúcou dochuťou. Postupne ako sa šírilo espresso z Talianska do celého sveta, vznikali aj rôzne nápoje z espressa, s pridaním horúcej vody alebo mlieka.

Inšpiratívne videá ↗

Monika v Tanzánii

” Zrnká múdrosti ” ↗

Zmenou spôsobu extrakcie , alebo lúhovania kávy, či akoukoľvek kombináciou kávy s mliekom a inými aditívami, sa mení nie len chuť a intenzita, ale aj množstvo kofeínu v káve a tiež rýchlosť jeho vstrebávania do organizmu.

Nie vždy platí že čím výraznejšia chuť kávy, tým menej obsahu kofeínu.

  • Espresso
    • Spôsob prípravy kávy, kedy za 30s pretečie 30ml vody cez 7,5-9 gramov zomletej kávy, pod tlakom 9tich Barov.

  • Ristretto
    • Viete, že ristretto má výraznejšiu chuť , ale menší obsah kofeínu ako espresso?

  • Dvojité espresso
    • Viete, že dvojité espresso a espresso lungo majú rovnaký objem, ale rozdielny obsah kofeínu ?

  • Espresso lungo
    • Viete, že ak chceme, aby malo naše espresso vyšší objem, mali by sme doňho doliať horúcu vodu a nie nechávať kávu dlho extrahovať?
  • Espresso macchiato
    • Viete, že espresso macchiato a café cortado sú dva rozličné nápoje, no u nás sa pripravuje cafe cortado pod názvom espresso macchiato?

  • Lungo s mliekom
    • Viete, že lungo s mliekom je populárne najmä u nás, v strednej Európe?

  • Cappuccino
    • Viete, že cappuccino je jeden z najobľúbenejších espresso nápojov na svete?

  • Flat white
    • Viete, že flat white pochádza z Austrálie?


Espresso

Espresso je spôsob prípravy kávy, kedy za 30s pretečie 30ml vody cez 7,5-9 gramov zomletej kávy, pod tlakom 9tich Barov. Viac o správnej príprave espressa ako základného nápoja pripravovaného v espresso kávovare sa dočítate tu: Espresso

Ristretto

Ristretto narozdieľ od espressa nenechávame pretiecť 30 sekúnd, ale iba 22 sekúnd. Do šálky nám najprv prúdi výrazná chuť a v momente kedy sa začne extrahovať aj vyššie množstvo kofeínu sa extrakcia zastaví. Ristretto má preto menší objem, menej kofeínu, ale výraznú a dlhotrvajúcu chuť aj po vypití.

Dvojité Espresso

Dvojité espresso sa pripravuje z dvojitej porcie kávy a dvojitej porcie vody, do jednej šálky. Dvojité espresso je možné pripraviť vďaka páke s dvoma výpustmi, alebo vďaka domácemu kávovaru, ktorý má dva vývody. V kaviarňach ho vieme nájsť aj pod slovom “Doppio”. Doppio pijú ľudia vtedy, ak potrebujú dvojitú dávku kofeínu.

Espresso Lungo,

alebo predĺžené espresso, obľúbený nápoj najmä v strednej Európe. Pripravuje sa tak, že sa do espressa pridá 30ml horúcej vody, čím sa jeho chuť zjemní a objem sa zväčší. Espresso Lungo u nás nahradilo tak zvané “veľké presso”, ktoré sa pripravovalo tak, že sa hrúbka mletia zvýšila a za 15 sekúnd sa do šálky dostalo 60ml. kávy. Voda v takomto príprade však kávové zrnko iba prepláchla, káva bola trpká, preto sa často zjemňovala mliekom a cukrom. Takýto spôsob prípravy kávy v kvalitných kaviarniach s kvalitnou kávou dnes už nenájdeme.

Espresso macchiato

Macchiato je talianský výraz, a znamená “fľak” alebo “zafarbený” . Jedná sa o espresso zjemnené trochou mliečnej peny. Espresso Macchiato milujú Taliani a Španieli. Španieli si do espressa pridávajú okrem mliečnej pený aj trocha zohriateho mlieka. Takúto kávu volajú “café cortado” . U nás takúto kávu často voláme espresso machhiato, ale pripravujeme ju na španielský spôsob, čiže do espressa (30ml) pridáme ešte cca 30ml speneného mlieka.

Cappuccino

Cappuccino poznáme na Slovensku pod slovom “kapučíno” a je to jeden s najobľúbenejších nápojov z espressa. Do espressa (30ml) pridáme 120-140ml speneného mlieka, alebo rastlinnej náhrady. Ak sa spení mlieko bez bublín s riedkou konzistenciou, je možné mliekom so espressa kresliť rôzne vzory. Takéto umenie sa nazýva “latte art”.

Lungo s mliekom

Mnoho ľuďom príde cappuccino veľmi sýte a husté, no objem im vyhovuje. V takom prípade si radi objednajú espresso lungo s mliekom. Tento kávový nápoj je obľúbený najmä v strednej Európe. Pripravuje sa tak, že sa do espressa (30ml) naleje ešte 30ml horúcej vody a do 30ml speneného mlieka. Do žiadnej kávy by sme nikdy nemali pridávať studené mlieko, pretože sa potom môže stať, že bude mať nápoj kyslastú chuť.

Flat white

Flat white si našiel obľubu zase najmä v Austrálii, kde sa ľuďom žiadalo piť silnejšiu kávu, menej mliekovú, no nezriedenú s vodou. Flat white sa preto pripravuje z dvojitého espressa (60ml) a speneného mlieka od 40 do 60 ml.

Foto: Kávičkari.sk

Sledujte videá Zlatého Zrnka

Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?


Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?