Espresso↗
Espresso patrí medzi najznámejšie spôsoby prípravy kávy najme v Európe. Tento kávový nápoj je narozdiel od filtrovanej kávy objemovo menší a chuťovo výraznejší. Pije sa najmä tam, kde je teplejšie podnebie, pretože espresso je horúci nápoj a nemusí sa dlho popíjať.
Inšpiratívne videá ↗
” Zrnká múdrosti ” ↗
Perfektné espresso sa pripravuje z 7,5-9g kávy. Pod tlakom 9 barov, nechávame pretiecť 91-96°C horúcu vodu cez kávu utlačenú v páke. Do šálky by nám malo za 30s natiecť cca 30ml kávy.
Mlieko mení a utlmí chuť každého kávového nápoja. Odporúča sa kombinovať iba s zohriatym mliekom, pretože studené mlieko môže zmeniť chuť horkej kávy na kyslastú.
- Čo je to espresso
- Viete, že slovo espresso vzniklo od slova esprimere – vyjadriť, alebo od slova pressione – tlak?
- Ako pripraviť dobré espresso
- Viete, že espresso môže byť kyslé a trpké, ak nastavíte nesprávnu hrúbku mletia kávy ?
- Ďalšie nápoje z espressa
- Viete, že espresso (30ml) má viac kofeínu a jemnejšiu chuť než ristretto (22ml) ?
- Nápoje z espressa s pridaním mlieka
- Viete, že ak si do kávy pridáte studené mlieko môže byť nápoj chutiť kyselšie ?
Čo je to espresso ?
Viete, že slovo espresso vzniklo od slova esprimere – vyjadriť, alebo od slova pressione – tlak ?
Espresso je kávový nápoj pripravený pomocou espresso kávovaru, ktorý dokáže pod tlakom 9 barov vytlačiť z upraženého kávového zrnka všetky chute a oleje za krátky čas, pomocou iba 30ml horúcej vody.
Výsledkom je malá intenzívna šálka kávy, ktorá sa volá espresso. Espresso vzniklo buď od slova “esprimere, čo znamená v preklade “vyjadriť”, alebo od slova “pressione”, čo znamená v preklade “tlak”.
Tento kávový nápoj je charakteristický svojou intenzívnou chuťou, malým objemom a dlhotrvajúcou dochuťou v ústach a na jazyku.
Ako pripraviť dobré espresso
Viete, že espresso môže byť kyslé a trpké, ak nastavíte nesprávnu hrúbku mletia kávy ?
Perfektné espresso sa pripravuje z 7,5-9g kávy. Pod tlakom 9 Barov, nechávame pretiecť 91-96°C horúcu vodu cez kávu utlačenú v páke. Do šálky by nám malo za 30s natiecť cca 30ml kávy.
Pokiaľ voda cez kávu tečie príliš rýchlo, káva bude vodová a môže byť kyslastá. 30ml kávy nám vtedy do šálky preteká za oveľa kratší čas a farba peny bude bledá. Vtedy hovoríme, že je káva podextrahovaná. Pokiaľ naopak tečie voda cez kávu príliš pomaly, káva bude horká a trpká. 30ml kávy nám do šálky natečie za oveľa dlhší čas. Vtedy hovoríme, že je káva preextrahovaná.
Ďalšie nápoje z espressa
Viete, že espresso (30ml) má viac kofeínu a jemnejšiu chuť než ristretto (22ml) ?
Cez espresso kávovar ci môžeme pripraviť aj iné nápoje, ako iba espresso a sú nimi napríklad:
- Ristretto (22ml) – pre milovníkov malej a intenzívnej kávy s menším obsahom kofeínu ako má espresso
- Doppio (dve espressá v jednej šálke) – pre milovníkov väčšej a intenzívnej kávy s vyšším obsahom kofeínu ako má espresso
- Lungo (espresso s horúcou vodou) – pre milovníkov väčšej a menej intenzívnej kávy s rovnakým obsahom kofeínu ako má espresso
Nápoje z espressa s pridaním mlieka
Viete, že ak si do kávy pridáte studené mlieko, môže byť kyslejšia?
Do espressa sa okrem horúcej vody a cukru môže pridať aj spenené mlieko. Takými nápojmi sú napríklad:
- Cappucinno (espresso a 120ml mlieka)
- Macchiato (espresso a mliečna pena)
- Cortado (espresso a a 30ml mlieka)
- Flat white ( dvojité espresso a 60ml mlieka)
Mlieko mení a utlmí chuť Každého kávového nápoja. Odporúča sa kombinovať iba s zohriatym mliekom, pretože studené mlieko môže zmeniť chuť horkej kávy na kyslastú.
Sledujte videá Zlatého Zrnka
Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?
Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?