Uverejnené

Cukor a mlieko v káve

Cukor a mlieko v káve ↗

Cukor a mlieko sa do kávy odjakživa pridával kvôli zjemneniu jej silnej horkej a trpkej chuti.

Odkedy sa kávové zrnká pred upražením triedia a pražia šetrnejšie, čím ďalej tým viac ľudí prestáva pociťovať potrebu zjemňovať si nápoj mliekom a cukrom. Práve naopak, mnoho ľudí má záujem degustovať a rozlišovať rôzne chute kvalitnej kávy.

Inšpiratívne videá ↗

Monika v Tanzánii

” Zrnká múdrosti ” ↗

Cukor má vo zvyku zalepiť na jazyku kanáliky, ktoré vnímajú horkosť. Ak pridáme cukor do horkej kávy, už nebude viac horká. Ale ak pridáme cukor do ovocnej kávy, káva sa môže stať sladko kyslou.

  • Ako ovplyvňuje cukor v káve jej chuť a fungovanie organizmu
    • Viete, že káva s cukrom môže degustátorovi ukázať nové chute?

  • Ako ovplyvňuje mlieko v káve jej chuť a fungovanie organizmu
    • Viete že, ak pridáme do kávy mlieko zjemníme celkové spektrum chutí kávy?
  • Mýtus
    • Viete, že káva s mliekom nedráždi dvanástnik?

  • Fakt
    • Viete prečo sa najčastejšie pridáva do kávy mlieko a cukor?

Ako ovplyvňuje cukor v káve jej chuť a fungovanie organizmu

Viete, že káva s cukrom môže degustátorovi ukázať nové chute?

Cukor má vo zvyku zalepiť na jazyku kanáliky, ktoré vnímajú horkosť. Ak pridáme cukor do horkej kávy, už nebude viac horká. Ale ak pridáme cukor do ovocnej kávy, káva sa môže stať sladko kyslou. Degustátori espressa často degustujú nápoj najprv bez cukru, zapíšu si chute a potom degustujú kávu aj s cukrom, aby objavili ďalšie. Cukor okrem toho zrýchľuje uvoľňovanie kofeínu v tele.

Ako ovplyvňuje mlieko v káve jej chuť a fungovanie organizmu

Viete že, ak pridáme do kávy mlieko zjemníme celkové spektrum chutí kávy?

Ak pridáme do kávy mlieko, zjemníme nie len horkú, ale aj ovocnú chuť. Paradoxne preto horko-ovocná káva s mliekom môže chutiť sladšie. Mnoho ľudí, čo si sladí svoje cappuccino tak robiť vôbec nemusí, stačí si do cappuccina pripraviť menej horké a viac ovocné espresso. Mlieko okrem iného spomaľuje uvoľňovanie kofeínu v tele. Do kávy by sa malo pridávať mlieko vždy teplé. Studené mlieko môže chuť kávy skysliť.

Mýtus

Viete, že káva s mliekom nedráždi dvanástnik?

Káva s mliekom zviera dvanástnik a preto táto kombinácia nie je vhodná na konzumáciu. Mýtus, ktorý na sociálnej sieti začal šíriť istý doktor, jeho štúdia však bola chybná. Ak človeku nerobí problém mlieko, cukor, ani káva zvlášť, tak potom by mu nemala vadiť ani ich kombinácia. Napriek tomu je potrebné povedať, že mlieko aj káva sama o sebe vyvolávajú v žalúdku isté aktivity. Napríklad káva pomáha tráveniu. Ak ich teda vypijeme na lačno, môže to vyvolať rôzne aktivity v žalúdku a črevách.

Fakt

Viete prečo sa najčastejšie pridáva do kávy mlieko a cukor?

Cukor a mlieko maskujú defekty a chuťové nedostatky kávy. Výberové kávy sa bežne ochutnávajú najprv bez pridania mlieka a cukru, aby sme spoznali jej prirodzenú chuť. Potom môžeme pridať buď cukor, alebo mlieko, alebo aj iné aditíva aby sme objavovali ďalšie kombinácie chutí.

Sledujte videá Zlatého Zrnka

Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?

Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?