Uverejnené

Chuť kávy – horká, kyslá a sladká káva

chuť kávy
chuť kávy

Chuť kávy – horká, kyslá a sladká káva↗

Je verejne známe, že chuť kávy sa dá ovplyvniť po jej príprave tak, že do nápoja pridáme cukor, mlieko alebo iné aditíva. Takto sa ovplyvňovala chuť kávy, kým sa zrnká pražili tmavo a bolo potrebné zjemniť trpkú chuť spáleného zrnka. Dnes už vieme ovplyvniť chuť kávy ešte pred tým, než je nápoj hotový.

Inšpiratívne videá ↗

Kyslosť v káve

” Zrnká múdrosti ” ↗

Arabika môže mať až cca 1500 chutí. Robusta má chutí iba cca 500 (podobne ako víno).

Kávové zrnká z vyšších nadmorských výšok majú v káve jemnejšie a rozmanitejšie chute.

  • Ako ovplyvniť chuť kávy ešte pred tým než je hotová.

  • Čo spôsobuje v káve horkú alebo trpkú chuť

  • Čo spôsobuje v káve ovocnú alebo kyslú chuť

  • Čo spôsobuje v káve sladkú chuť, alebo celé spektrum chutí

Ako ovplyvniť chuť kávy ešte pred tým než je hotová.

Viete, že káva nemusí byť horká, trpká, ani kyslá, ak si vyberiete správne zrnká a kávu správne pripravíte?

Pri príprave ovplyvňujeme chuť kávy dĺžkou luhovania a extrakcie kávového zrnka, teplotou vody, alebo aj tlakom a množstvom použitej kávy a vody.

Pri pražení ovplyvňuje chuť kávového zrnka spôsob praženia. Káva sa môže pražiť krátko pri vysokých teplotách, alebo dlho pri nízkych teplotách. Ak sa praží dlho pri nízkych teplotách, ktoré v priebehu praženia môže pražiar meniť, vtedy vieme dosiahnuť pestrejšie a vyváženejšie chute v káve.

Ešte pred pražením vieme ovplyvniť chuť odrodou kávy, miestom kde rastie, spôsobom zberu čerešní, spôsobom spracovania a aj dĺžkou fermentácie. Všetky tieto úkony musia byť vykonané bezchybne, aby výsledný nápoj chutil tak, ako má. horko, sladko, po ovocí, čokoláde, orieškov. Preto máme v súčasnosti na výber z množstva rôznych káv s pôvodom, ale aj ich zmesí.

chuť kávy

Čo spôsobuje v káve horkú alebo trpkú chuť

Viete, prečo môže byť káva horká ?

Zvýšenú horkosť v káve dosiahneme keď:

1. kávové zrnko upražíme tmavšie

2. keď kávu luhujeme/extrahujeme pri vyššej teplote vody

3. ak si vyberieme odrodu, ktorá má v sebe prirodzene horkejšiu chuť a nižšiu aciditu

Horká káva by však nemala byť trpká, pretože trpkosť je znakom chybnej prípravy kávy, alebo nekvalitného /zle vytriedeného zrna.

Čo spôsobuje v káve ovocnú alebo kyslú chuť

Viete prečo môže byť káva ovocná ?

Zvýšenú ovocnosť v káve dosiahneme keď:

1. kávové zrnko upražíme svetlejšie

2. keď kávu lúhujeme/extrahujeme pri nižšej teplote vody

3. Ak si vyberieme odrodu, ktorá ma v sebe prirodzene acidnejšiu a menej horkú chuť.

Ovocná káva by však nemala byť vyslovene kyslá, výrazná kyslosť je znakom zlej prípravy, alebo ak si svetlo praženú kávu určenú na filtrovanie pripravíme v espresse.

Čo spôsobuje v káve sladkú chuť

Viete prečo môže byť káva sladká?

O sladkej chuti hovoríme vtedy, keď káva nie je ani vyslovene horká, ani vyslovene ovocná a chuť je vyvážená.

Sladkú chuť v káve dosiahneme keď:

1. zvolíme kávu spracovanú takzvanou “Honey” metódou

2. Ak kávu pražíme dlho pri nízkych teplotách

3. Ak nastavíme správnu teplotu vody, hrúbku mletia a dávku kávy. Tieto atribúty sa môžu meniť v závislosti od druhu kávy. Vo všeobecnosti sa za sladké kávy považujú kávy z Brazílie.

Ak má káva celé spektrum chutí, vtedy je cítiť v káve horkú chuť, ktorá plynulo prechádza do ovocnej chuti alebo naopak. Túto vyváženosť chuti má na starosti primárne pražiar, ale opäť je dôležitá aj teplota vody, správna príprava, alebo kvalita zrnka samotného.

Sledujte videá Zlatého Zrnka

Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?

Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?