Uverejnené

Espresso tonik – recept

Espresso tonik je signiture drink švédskej pražiarne kávy Koppi. Prvýkrát si ho mohli zákazníci tejto pražiarne kávy vychutnať v roku 2007. Spoluzakladateľka pražiarne Anne Lunell sa pri vymýšlaní receptúry nechala inšpirovať kolegom z Osla, ktorý pôvodne zmiešal espresso s tonikom a sirupom. Drink je veľmi osviežujúci a fotogenický. Pripravuje sa z espressa, ale môžeme použiť…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Najlepšia káva

Najlepšia káva sa hľadá na základe ceny, kvality, spôsobu prípravy, množstva kofeínu, chute a intenzity. Kritérií je teda viac, a preto existuje na trhu aj naozaj široká ponuka rôznych káv. V tomto článku sa dozviete, ktorá káva je najlepšia práve pre vás. Najlepšia káva na espresso Na espresso sa používa káva, ktorá je upražená na…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Čo znamená pojem výberová káva?

Výberová káva Pojmom výberová káva sa označuje káva, ktorá bola upražená z výberových kávových zŕn. To sú tie, ktoré nemajú žiadne defekty, pochádzajú iba zo zrelých čerešní a majú určitú veľkosť. Tieto zrnká sa môžu označovať ako výberová káva až po odbornom hodnotení SCA (Speciality Coffee Association), ktorá ich upraží, vydegustuje a oboduje minimálne 80…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Viedenská káva – starý a nový recept

Viedenská káva Viedenská káva je nápoj, ktorý sa pripravoval vo viedenských kaviarňach pod názvom der Einspänner a my sme si ho nazvali viedenská káva. Tá sa pripravovala z espressa. Viedenské kaviarne sú však staršie, než je espresso kávovar, a predtým sa vo Viedni pil nápoj s názvom der Kapuziner. Vtedy sa káva filtrovala. Oba recepty…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Írska káva – recept

Írska káva vznikla z potreby zahriatia a upokojenia v jednom nápoji. Ide totiž o filtrovanú kávu s cukrom, do ktorej sa pridá whiskey a šľahačka na zjemnenie. Ide o teplý koktail z kávy. Pravá írska káva sa nepripravuje z espressa, ako si mnohí myslia, ale z filtrovanej kávy. Ak sa však nedá inak, je možné…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Džezva – príprava kávy

Ak by sa hovorilo o najstaršej nádobe na prípravu kávy, bola by to džezva. Je to nádoba, ktorá sa používa na prípravu kávy dodnes, zväčša v okolí arabského polostrova. Káva pripravená najstarším spôsobom má intenzívnu horkú a spálenú chuť, preto sa zvykne dochucovať cukrom a rôznymi koreninami. Prvý záznam verejného miesta slúžiaceho na popíjanie kávy…

Čítaj ďalej

Uverejnené

AeroPress a príprava kávy

AeroPress je manuálny kávovar na prípravu filtrovanej kávy. Je obľúbený kvôli kvalitným materiálom, ktoré sa nezničia a nerozbijú. Chuť kávy môže byť intenzívnejšia ako pri príprave pomocou lievika Hario V60 a čistejšia než pri príprave pomocou french press nádoby. Návod na prípravu kávy cez AeroPress Malý okrúhly filtračný papierik premyjeme a vložíme do sitka. Sitko…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Filtrovaná káva

Filtrovaná káva sa vo veľkom pije v severských štátoch Európy, v Severnej a Južnej Amerike, tiež vo východnej Ázii. Káva pripravená cez filter je na rozdiel od espressa chuťovo jemnejšia a menej hustá a na rozdiel od zalievanej či tureckej kávy sa v nápoji nenachádza kávová usadenina. Nápoj je číry, chuťovo jemný a pestrý. Spôsobov,…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Ľadová káva – recept

ľadová káva – recept Ľadová káva a nápoje z nej patria medzi studené nápoje podávané s ľadom. Do ľadových kávových nápojov sa bežne pridávajú aj rôzne aditíva, napríklad – cukor, mlieko, pomarančová šťava či tonik. Ľadové kávové nápoje sa väčšinou pripravujú za horúca a potom sa ľadom ochladia. Upražené kávové zrnká však môžete lúhovať aj…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Mletie kávy – nastavenie mlynčeka

Hand drawn retro coffee grinder Mletie kávy na espresso Viete, že pri príprave espressa sa hrúbka mletia nastavuje podľa času extrakcie a aj podľa farby peny v prípade domáceho kávovaru? Mletie kávy na zalievanie, moku, filter Viete, že hrúbka mletia závisí aj od spôsobu prípravy kávy? Čerstvosť mletia kávy Viete, že skladovanie kávy v chladničke/mrazničke…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Spracovanie kávy

Spracovanie kávy Suchá metóda spracovania kávy Viete, že káva pripravená zo zŕn spracovaných suchou metódou bude intenzívnejšia? Mokrá metóda spracovania kávy Viete, že káva pripravená zo zŕn spracovaných mokrou metódou bude mať čistejšiu a jemnejšiu chuť? Polosuchá a polomokrá metóda spracovania Viete, že káva pripravená zo zŕn spracovaných polosuchou metódou bude sladšia? Viete, že káva…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Arabika a robusta – dva druhy kávovníka

Arabika a Robusta Arabika a robusta – dva druhy kávovníka ↗ Existuje mnoho druhov kávovníka, no len dva z nich sú vhodné na pitie v podobe kávy – arabika a Canephora. Arabika je druh kávovníka a má množstvo odrôd, preto sa najčastejšie používa názvoslovie arabika vo všeobecnosti. Canephora je ďalším druhom kávovníka, no na konzumáciu…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Čerstvosť kávy

Čerstvosť kávy ↗ Čerstvá káva. To nie je len káva, ktorú si kupujeme v obchode pár týždňov od upraženia. Na to, aby sme si vedeli vychutnať v kávovom nápoji všetky rozvinuté chute (káva môže mať stovky chutí), mali by sme ju vypiť, keď je čerstvo pripravená, kávu pripravovať, keď sú zrnká čerstvo zomleté, zomlieť zrnká,…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Skladovanie kávových zŕn

skladovanie kávových zŕn Skladovanie kávových zŕn↗ Za správne skladovanie surovej kávy je zodpovedný farmár, potom prepravca a pražiar. Za správne skladovanie upraženej kávy je zodpovedný pražiar a neskôr spotrebiteľ po tom, čo otvorí obal. Správne skladovanie kávových zŕn od zberu až po prípravu kávy je dôležité, aby si káva udržala svoju čerstvosť. Inšpiratívne videá ↗…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Chuť kávy – horká, kyslá a sladká káva

chuť kávy Chuť kávy – horká, kyslá a sladká káva↗ Je verejne známe, že chuť kávy sa dá ovplyvniť po jej príprave tak, že do nápoja pridáme cukor, mlieko alebo iné aditíva. Takto sa ovplyvňovala chuť kávy, kým sa zrnká pražili tmavo a bolo potrebné zjemniť trpkú chuť spáleného zrnka. Dnes už vieme ovplyvniť chuť…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Praženie kávy

praženie kávy Praženie kávy ↗ Praženie kávy je umenie. Neexistuje recept, podľa ktorého by sa pražili všetky druhy kávových zŕn rovnako. Pražením vie pražiar ovplyvniť nielen chuť kávového zrnka, ale aj množstvo iných látok (napr. kofeín), ktoré sa v zrnku počas praženia môžu objaviť, alebo zanikať. Dvaja pražiari preto tú istú kávu môžu upražiť tak,…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Cukor a mlieko v káve

Cukor a mlieko do kávy Ako ovplyvňuje cukor v káve jej chuť a fungovanie organizmu Viete, že káva s cukrom môže degustátorovi ukázať nové chute? Ako ovplyvňuje mlieko v káve jej chuť a fungovanie organizmu Viete, že ak pridáme do kávy mlieko, zjemníme celkové spektrum chutí kávy? Mýtus Viete, že káva s mliekom nedráždi dvanástnik?…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Profesionálne kávovary

Profesionálne kávovary Profesionálne kávovary↗ Profesionálne kávovary by mali zvládať prípravu desiatok káv denne. Mali by čo najviac uľahčovať prácu baristovi a zákazníkovi zabezpečiť stálu kvalitu nápoja. Profesionálne kávovary na espresso aj na filtrovanú kávu si kaviareň vyberá podľa ceny, funkcií kávovaru, veľkosti a výkonnosti. Čiže aby kávovar pripravoval čo najlepšiu kávu, pre čo najväčší počet…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Domáca príprava espressa

Domáca príprava espressa Domáci pákový kávovar s mlynčekom Viete, že rozdiel medzi profesionálnym kávovarom a domácim je hlavne v tom, koľko káv zvládne pripraviť za deň? Automatický kávovar Viete, že automatický kávovar je potrebné pravidelne rozoberať a čistiť zvnútra? Kapsulový kávovar Viete, že tá istá káva z espresso kávovaru chutí inak ako v kapsuli, a…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Príprava espressa v kaviarni

Príprava espressa v kaviarni Príprava espressa v kaviarni – postup Viete, že uvoľňovanie látok rozpustných vo vode z upraženého kávového zrnka sa volá extrakcia? Chyby v extrakcii a nastavenie mlynčeka Viete, že ak je zle nastavený mlynček, káva môže byť buď podextrahovaná, alebo preextrahovaná? Správne pripravené espresso Viete, ako by malo vyzerať a chutiť správne…

Čítaj ďalej