Uverejnené

Chuť kávy – horká, kyslá a sladká

chuť kávy

Čo spôsobuje v káve horkú alebo trpkú chuť ? Zvýšenú horkosť v káve dosiahneme keď: 1. kávové zrnko upražíme tmavšie, 2. keď kávu luhujeme/extrahujeme pri vyššej teplote vody, 3. Ak si vyberieme odrodu, ktorá má v sebe prirodzene horkejšiu chuť a nižšiu aciditu. Horká káva by však nemala byť trpká, pretože trpkosť je znakom chybnej…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Arabica vs Robusta

Arabika vs. Robusta

Arabika a Robusta – dva druhy kávovníka. Ktorý druh je lepší a ktorý kvalitnejší? Kvalita nezávisí od druhu, ale od toho, ako je káva vytriedená od nezrelých a poškodených zŕn. To znamená, že rovnako existuje nekvalitná Arabika, ako existuje kvalitnejšia Robusta Chuť oboch je diametrálne odlišná. Pokým zrnká Arabiky sú oveľa jemnejšie a majú celé…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Cukor a mlieko

káva, mlieko,cukor

Môžeme či nemôžeme piť kávu s mliekom a cukrom ? Ako ovplyvňuje cukor v káve jej chuť a účinky na organizmus? Ak pridáme cukor do horkej kávy, bude sladšia. Cukor má totiž vo zvyku zalepiť na jazyku kanáliky, ktoré vnímajú horkosť. Ak ale dáme cukor do ovocnej kávy, tak môže cukor spôsobiť zvýraznenie ovocných chuti…

Čítaj ďalej

Uverejnené

Profesionálne kávovary

Návody na údržbu: Čistenie kávovaru, Čistenie mlynčeka, Odvápnenie kávovaru Nastavenia mlynčeka: hrúbka mletia, dávka kávy. Nastavenie kávovaru: dĺžka extrakcie, teplota vody.

Čítaj ďalej