Čo je káva?

Káva je nápoj pripravený zo zomletých pražených kávovníkových zŕn. Obsahuje kofeín, ktorý stimuluje ľudský organizmus a obsahuje aj viacero iných prospešných látok ako sú antioxidanty.

Kávovník a jeho pestovanie 

Kávovník je vždy zelený ovocný strom alebo krík, ktorý rodí čerešne a  v jeho čerešniach sú ukryté kávové zrnká. Darí sa mu najmä v okolí rovníka (Stredná a Južná Amerika, Afrika a Indonézia) v rôznej nadmorskej výške v závislosti od druhu kávovníka.  Arabica, ktorá tvorí približne 75% svetovej produkcie rastie v nadmorskej výške od 900-2000 m.n.m.,  má veľké spektrum chutí a je náročnejšia na pestovanie. Robusta, ktorá tvorí iba približne 20% svetovej produkcie, má jednoduchú horkastú chuť, rastie v nadmorskej výške do 900m.n.m., má viac kofeínu a používa sa skôr do zmesí s Arabikou.  Okrem Arabiky a Robusty je známych viac druhov kávovníka, ale tie nemajú žiadny väčší hospodársky význam.

Zber a spracovanie kávových čerešní

Kávové čerešne sa zbierajú buď ručne, alebo pomocou strojov a triedia podľa kvality. Následne sa vďaka rôznym metódam oddeľuje dužina so šupkou od samotného zrnka. Najčastejšie sa využíva mokré suché a polo-mokré spracovanie, ktoré trvá niekoľko týždňov a dbá sa pri tom na zachovanie kvality a zdravotnej nezávadnosti kávového zrnka.

Export a praženie zelených kávových zŕn

Zelené kávové zrnká sa balia do ochranných vriec / v prípade veľkoproducentov do kontajnerov a vyvážajú sa do sveta cez dodávateľov až ku pražiarom. Pražiari pri pražení vďaka Maillardovej reakcii premenia zelené zrnká na zrnká hnedé a voňavé, s ohľadom na ich kvalitu a chuťové vlastnosti. Vypražená káva sa balí do ochranného vrecka, ktoré zachová jej čerstvosť. Následne by sa mala dostať do rúk spotrebiteľa najneskôr do jedného mesiaca, pretože potom už káva aj napriek ochrannému vrecku postupne svoju čerstvosť stráca. 

Príprava kávy 

Pomocou rôznych kávovarov a spôsobov prípravy vieme dostať z upraženého zrnka všetky jeho chute a vône do unikátneho nápoja, ktorý sa volá Káva. Káva sa pripravuje a pije na „milión“ spôsobov. Veľa krajín má dokonca svoju vlastnú kultúru pitia a prípravy tohto nápoja, je súčasťou rôznych národných zvykov po celom svete. Spotrebiteľovi už len zostáva  vybrať si druh kávy a spôsob prípravy, ktorý mu je najmilší, ale pri nespočetnému množstvu možností, je vždy priestor na skúšanie a objavovanie nových chutí a vôní. 

Viac informácií o káve sa dočítate na našom webe  www.akademiakavy.sk 


Káva Zlaté Zrnko

Sprievodca kávami

Rady o káve

Kávový slovník

Espresso zmesi