Najlepšia káva sa hľadá na základe ceny, kvality, spôsobu prípravy, množstva kofeínu, chute a intenzity. Kritérií je teda viac, a preto existuje na trhu aj naozaj široká ponuka rôznych káv. V tomto článku sa dozviete, ktorá káva je najlepšia práve pre vás.

Najlepšia káva

Najlepšia káva na espresso

Na espresso sa používa káva, ktorá je upražená na espresso, môže mať ovocnú, sladkú alebo horkastú chuť. Najobľúbenejšia na svete je chuť orieškov s dochuťou horkej čokolády. Inak povedané, ani príliš horká, ani príliš ovocná. Pokiaľ si pripravujeme kávu v domácom automatickom kávovare, je lepšie použiť zmes arabík alebo arabiky a robusty. Zmesi bývajú namiešané podľa chuti ľudí a majú rôznu hustotu a tvrdosť zrna, preto nie je nutné neustále prenastavovať hrúbku mletia.

Jednoodrodové kávy majú predpokladané chuťové vlastnosti, ktoré sa dajú prostredníctvom spracovania a praženia rozvinúť. Pri správnej príprave viete potom degustovať rôzne zaujímavé chute danej odrody, krajiny a daného spracovania. Chuť týchto káv sa môže meniť s každým zberom.

Najlepšia káva na filter, moku a zalievanie

Na alternatívne spôsoby prípravy sa hodia kávy svetlejšie pražené, s ovocnými a čokoládovými tónmi. Najlepšie výberové jedno odrodové kávy sa často degustujú práve týmto spôsobom. Jedno odrodovú kávu spoznáte tak, že je na obale napísaný názov krajiny, odkiaľ pochádza, aj danej odrody. Pri príprave je daná gramáž kávy, objem vody a aj hrúbka mletia.

A kto určuje, ktorá káva je ako kvalitná?

Vytriedené a správne spracované kávové zrnká sa pražia a degustujú odborníkmi z SCA (Asociácia výberovej kávy). Pokiaľ získajú tieto zrnká hodnotenie nad 85 bodov, môžu sa označovať ako výberové. Tieto zrnká si vyžadujú pri spracovaní viac práce a lepšiu techniku, preto mávajú aj vyššiu cenu.

Najlepšia káva/najdrahšia káva/najexkluzívnejšia káva

Najobľúbenejšou chuťou na svete je chuť orieškov a čokolády bez ohľadu na to, ako si kávu pripravujete. Odborníci však často hodnotia a vyhľadávajú zaujímavejšie chute. Chuť kávy nesmie mať drevnatú, trpkastú a trpko-kyslastú chuť. Pokiaľ je správne vytriedená, spracovaná, upražená a pripravená, tieto defekty by sa v chuti nemali prejaviť.

Existuje taká káva, ktorá je chuťovo obľúbená aj vysoko kvalitne spracovaná, a ide o kávové zrnká z Jamajky – pohorie Blue Mountain. Až 80 % celej úrody si však po každom zbere zoberie Japonsko. Zvyšných 20 % si delí zvyšok sveta.
Z tohto dôvodu sa pre všetkých okrem Japonska stáva táto káva z Jamajky exkluzívnou, a preto má aj najvyššiu cenu. Nemusí to byť vaša najobľúbenejšia káva, no jej nedostatok a vysoká kvalita spôsobujú jej exkluzivitu a vysokú cenu. Preto sa o Jamajke Blue Mountain niekedy hovorí, že je to najlepšia káva na svete.

Na obale od kávy ktorú nepoznáte môžete nájsť označenia ako výberová káva, zmes či speciality coffee. Čo tieto označenia hovoria o zrnkách, ktoré sú vo vnútri? 

Výberová káva = špeciálna káva. Je to balíček zrnkovej kávy, jedného pôvodu, rovnakej odrody, vytriedený podľa veľkosti zŕn, šetrne pražený a všetky informácie o pôvode, odrode a pražení musia byť uvedené na obale kvôli transparentnosti. Od tejto kávy môžeme očakávať špecifickú a jedinečnú chuť, ktorá sa môže každým zberom líšiť. Tieto kávy sú výborné na prípravu filtrovaných káv. Pokiaľ ide o espresso, tým, že majú všetky zrnká rovnakú veľkosť a tvrdosť, je potrebné nastaviť hrúbku mletia presne na mieru danej káve. Veľmi ľahko sa totiž stáva, že káva raz tečie rýchlo, potom zase pomaly a nastavovanie a príprava espressa sa s výberovou kávou pre baristu stáva skutočnou výzvou. 

Komoditná káva = nízka cena. Komoditná káva je tá, ktorá sa nakupuje ako obchodovateľná komodita na burze. Zvyčajne ju predávajú buď poľnohospodári, ktorí majú veľmi veľkú úrodu a svoje poľnohospodárstvo zakladajú na kvantite, alebo poľnohospodári, od ktorých nikto iný nechce zrnká kúpiť kvôli tomu, že sú nevytriedené a obsahujú príliš veľa defektov, poprípade od zberu už ubehol viac než jeden rok a zrnká sa považujú tým pádom za staré. Na obale pravdepodobne nenájdete  informáciu o tom, že ide o komoditnú kávu, no vedzte, že ak je balíček zrnkovej kávy lacný, pôjde s najvyššou pravdepodobnosťou o kávu nízkej kvality.

Zmes káv = chuťový balans. S miešaním rôznych druhov káv začal oficiálne ako prvý Luigi Lavazza. Jeho zmesi sa okamžite stali populárnymi pravdepodobne preto, že zmiešaním rôznych druhov káv sa zabezpečila vyvážená a stabilná chuť espressa. Zmesi nemusia uvádzať pôvod káv jednak kvôli tomu, že nie vždy sa podarí namiešať rovnakú chuť z tých istých zložiek, a tiež preto, že nechcú prezrádzať receptúru. Všeobecne je však skvelým základom brazílska káva, ktorá vie každý rok zabezpečiť univerzálnu chuť a kvantitu, a tá sa „dochucuje“ zaujímavejšími odrodami.  Kvalitnú zmes spoznáte podľa rovnakej veľkosti a farby kávových zrniek, podľa čistej chuti a kvalitného praženia.

Speciality coffee = špeciálna káva skontrolovaná odborníkmi.  Ak výberové alebo prémiové kávy ohodnotí Speciality Coffee Association (medzinárodne uznávaná spoločnosť s odborníkmi, ktorí sa venujú kvalite kávy) a tie získajú skóre 80 alebo viac bodov na 100-bodovej stupnici, tak tieto kávy potom môžu niesť ako jediné všeobecne uznávaný pojem Speciality Coffee. Káv s týmto označením je asi len 5 – 10 percent svetovej produkcie. Tieto kávy kávy majú minimum vád a patria medzi tie najexkluzívnejšie. Ak by sa zmiešali viaceré takéto kávy dokopy, isto by išlo o najkvalitnejšie zmesi na svete, no nezabúdajme, že primárnou úlohou zmesí je zabezpečiť vyváženú chuť.