Ako si pripraviť kávu pomocou moka konvičky
Moka↗
Moka kávovar je jedným z manuálnych kávovarov, vďaka ktorým si doma viete pripraviť dobrú kávu. Menej intenzívnu než espresso, no intenzívnejšiu než kávu pripravenú cez filter. Moka kávovar vznikol v Taliansku, no my ju často poznáme pod jeho maďarským názvom – koťogo.Výhodou moky je jednoduchá príprava kávy, veľmi jednoduché čistenie a intenzívnejšia chuť podobajúca sa viac na espresso než na filtrovanú kávu. Nevýhodou je, že nie každá káva je pre prípravu v moke vhodná a vždy viete naraz pripraviť len určitý počet porcií.
V článku sa dočítate
- Ako funguje moka kávovar
- Výhody a nevýhody moka kávovaru
- Ako si vybrať kávu do moka kávovaru
Ako funguje moka kávovar
Viete, že voda pod tlakom stúpa nahor cez sitko so zomletým kávovým zrnkom?
Princíp fungovania spočíva v tom, že sa do spodnej časti naleje voda, ktorá sa pri vretí pretlačí cez sitko s kávou až do hornej časti moky. Nejde teda o klasickú extrakciu, keď voda preteká cez kávové zrnko smerom nadol, ale naopak. Voda vyviera cez sitko s kávou v hornej časti nádoby ako prameň.
Spodnú nádobku naplníme po ventil horúcou vodou. Horúcou preto, aby rýchlejšie zovrela a káva v sitku bola kratšie vystavená vysokej teplote. Kávu si namelieme pomocou mlynčeka hrubšie ako na espresso (asi ako kuchynská soľ) a naplníme sitko až po okraj. Kávu vo vnútri sitka neutláčame, iba zarovnáme. Moku zaskrutkujeme a postavíme na sporák. Od moky neodchádzame, aby sme včas vedeli prerušiť extrakciu. Moku odstavíme zo sporáka, keď začne cez výpust vytekať káva svetlej farby. Extrakciu môžeme efektívne prerušiť aj ponorením spodku moky pod studenú vodu. Kávu si potom už len prelejeme do šálky a vychutnávame.
Výhody a nevýhody moka kávovaru
Viete, že cez zomleté kávové zrnká preteká zovretá voda, no espresso alebo filtrovaná káva sa pripravuje z max. 96-stupňovej vody?
Výhodou moky je jednoduchá príprava kávy, veľmi jednoduché čistenie a intenzívnejšia chuť podobajúca sa viac na espresso než na filtrovanú kávu. Nevýhodou je, že nie každá káva je pre prípravu v moke vhodná. Cez zomleté kávové zrnká totiž preteká vriaca voda, ktorá zhorkne a zintenzívni chuť kávy.
Ako si vybrať kávu do moka kávovaru
Viete, že ak chcete v moke objavovať zaujímavejšie chute, je dobré skúsiť kávy na espresso s prirodzenou ovocnejšou alebo sladšou chuťou?
Nedostatok tlaku v moke spôsobí pri bežných zmesiach veľmi jednoduchú chuť. Okrem toho voda (vodná para) prechádza kávou pri 100 °C, výsledná chuť kávy je charakteristicky horkejšia. Ak chcete v moke objavovať zaujímavé chute, skúste siahnuť po pražení na espresso, ale s prirodzenou ovocnejšou alebo sladšou chuťou.
Sledujte videá Zlatého Zrnka
Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?
Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?