Uverejnené

Ako na perfektné espresso ?

perfektné espresso

Espresso patrí medzi najzložitejšie prípravy kávy. Ako zistíte, že vaše espresso je dobre pripravené?

Perfektné espresso sa pripravuje z 7,5-9g kávy. Pod tlakom 9 Barov, nechávame pretiecť 91-96°C horúcu vodu cez kávu utlačenú v páke. Do šálky by nám malo za 30s natiecť cca 30ml kávy. Pokiaľ voda cez kávu tečie príliš rýchlo, káva bude vodová a môže byť kyslastá. 30ml kávy nám do šálky pretečia za oveľa kratší čas a farba peny bude bledá. Vtedy hovoríme, že je káva podextrahovaná. Pokiaľ naopak tečie voda cez kávu príliš pomaly, káva bude horká a trpká. 30ml kávy nám do šálky natečie za oveľa dlhší čas. Vtedy hovoríme, že je káva preextrahovaná.

Perfektné espresso má orieškovú farbu a ak je káva čerstvá, pena je hustá a na povrchu sa objavia škvrnky leopardieho vzoru.