Nová krajina v ponuke: “Ovocná” Rwanda

kava zlate zrnko rwanda

Ovocná, alebo skôr grapefruitová? Áno. Predstavme si kávu s pôvodom z novej krajiny v ponuke našej pražiarne.

Otázka: Prečo práve Rwanda?
Odpoveď: Lebo si ju vyžiadali naši zákazníci. Už dlhší čas sme hľadali acidnú (kyslú) kávu, ktorá by svojim profilom zasahovala mierne do citrickej acidity (najkyslejší stupeň kyslosti). V káve z Rwandy sme našli nielen silnú aciditu, ale zároveň má širšie chuťové spektrum a nádherne sa v nej vyníma hĺbka chuti nášho špeciálneho spôsobu praženia. Z grapefruitovej acidity prechádza do dlhotrvajúcej korenistej dochuti. Je vhodná na “gurmánske” espresso, ale aj do alternatívnych spôsobov prípravy kávy.

Otázka: A čo ostatné africké krajiny?
Odpoveď: Hľadali sme vhodné farmy na doplnenie našej veľmi úspešnej ovocnej Etiópie z Yirgacheffe napríklad v Keni, Burundi alebo Tanzánii. Nepodarilo sa nám nájsť tak zaujímavú kávu ako je táto z Rwandy. Naše kritériá pre výber sú na prvom mieste chuťový profil a maximálny stupeň vytriedenia od ktorých sa odvíja vysoká výkupná cena, ktorú radi zaplatíme, nakoľko farmári vďaka tomu zarobia viac. Zohľadňujeme však aj veľkosť farmy, aby sme mali možnosť mať kávu viac mesiacov v ponuke, musí byť k dispozícii dostatok úrody, ktorú máme možnosť si zarezervovať.

Otázka: Zaujala Rwanda zákazníkov a bude v ponuke dlhodobo?
Odpoveď: Áno, prvé vrece sme vypredali za týždeň, reakcie sú veľmi pozitívne a tak sa budeme snažiť ju udržať v ponuke po celý rok, resp. do nasledujúceho zberu, ktorý ako vždy opäť preveríme a ak sa zachutí, bude v ponuke aj budúci rok.