Írska káva vznikla z potreby zahriatia a upokojenia v jednom nápoji. Ide totiž o filtrovanú kávu s cukrom, do ktorej sa pridá whiskey a šľahačka na zjemnenie. Ide o teplý koktail z kávy. Pravá írska káva sa nepripravuje z espressa, ako si mnohí myslia, ale z filtrovanej kávy. Ak sa však nedá inak, je možné použiť aj espresso zaliate horúcou vodou.
Írska káva – postup prípravy
Kávu si pripravíme v moke, french press nádobe alebo pomocou lievika Hario V60. Do skleneného pohára nasypeme lyžičku cukru, nalejeme 200 mililitrov filtrovanej kávy, 40 mililitrov írskej whiskey a cca 60 mililitrov našľahanej 30% smotany na šľahanie.
História írskej kávy
Írska káva vznikla v Írsku po prvej svetovej vojne. Mesto Foynes sa stalo kľúčovým bodom pre krajinu, fungovalo v ňom medzinárodné letisko. Na tomto mieste sa stretávali bohatí Američania aj Európania a práve preto vznikali na tomto mieste podniky na vysokej úrovni. V roku 1943 z tohto miesta vzlietalo lietadlo s americkými pasažiermi, no kvôli búrke bolo nútené sa opäť vrátiť. Cestujúci boli unavení, smutní a premrznutí. Vtedy im barman naservíroval zázračný kávový nápoj, ktorý im mal zlepšiť náladu a zahriať ich.
Keď sa podnik musel v roku 1945 zatvoriť, Sheridan (šéfkuchár, ktorý pravdepodobne vymyslel recept) išiel pracovať do letiska Rineanna, dnes medzinárodné letisko Shannon, druhé v Írsku po Dubline. Vzal si so sebou recept na kávu, a tak pokračoval v rozširovaní svojej slávy po celom Írsku. Írska káva sa čoskoro stala druhom uvítacieho nápoja v krajine.