Ako si pripraviť kávu pomocou Frenchpressu

V článku sa dočítate:

  • Spôsob prípravy kávy pomocou french pressu
  • Výhody a nevýhody prípravy kávy pomocou french pressu
  • Výber správnej kávy do french pressu
  • Ako vybrať kvalitný french press


French Press – ako si pripraviť kávu a napeniť mlieko

Frenchpress

French press je najjednoduchší spôsob prípravy kávy. V nádobe sa káva zaleje vodou a vďaka sitku, ktoré je súčasťou nádoby, je možné kávu prefiltrovať od usadeniny. Ak si niekto rád zalieva kávu, no po jej vypití pociťuje nevoľnosť, nemusí meniť druh kávy. Stačí si zadovážiť french press a vďaka nemu prefiltrovať sóc, ktorý nevoľnosť spôsobuje. Najväčšou výhodou french press nádoby je zrejme jej všestranné využitie v kuchyni. S french press nádobou si totižto môžete prefiltrovať aj sypaný čaj či dokonca napeniť mlieko! Nevýhodou môže byť asi iba to, že sitko nevie vyfiltrovať časť usadeniny. Káva preto bude jemne kalná, čo môže niekomu vyhovovať, a niekomu zase prekážať.


Spôsob prípravy kávy

Viete, že kávové zrnká by sa nemali zalievať vriacou vodou?

Základný recept znie, že na gram kávy použijeme 15 ml vody. Teda na 300 ml hotového nápoja potrebujeme približne 20 g hrubo namletej čerstvej kávy.

Voda, ktorou zalejeme hrubo zomletú kávu, by nemala byť vriaca. Ideálna teplota je 93 °C. Prikryjeme vrchnákom a sitko stlačíme asi centimeter pod hladinu.

Kávu môžeme prefiltrovať ihneď, alebo počkáme podľa toho, koľko kofeínu a akú intenzitu chceme v káve cítiť. Kávu však nelúhujeme dlhšie ako 3 – 4 minúty.

Pomaly zatlačíme sitko ku dnu, aby pod sitkom ostala iba kávová usadenina a nad sitkom prefiltrovaná káva. Prefiltrovanú kávu musíme z french pressu preliať, aby sme zastavili lúhovanie.

Výhody a nevýhody

Viete, že pomocou tejto nádoby si viete napeniť veľmi jednoducho aj mlieko na cappuccino?

Najväčšou výhodou nádoby je zrejme jej všestranné využitie v kuchyni.
S french press nádobou si totižto môžete prefiltrovať aj sypaný čaj či dokonca napeniť mlieko!

Nevýhodou môže byť asi iba to, že nevie vyfiltrovať časť usadeniny. Káva preto bude jemne kalná, čo môže niekomu vyhovovať, a niekomu zase prekážať.

Výber kávy

Viete, že káva pripravená cez french press nádobu bude mať intenzívnejšiu chuť a môže mať aj vyšší obsah kofeínu než napríklad espresso z toho istého kávového zrna?

Všeobecne pri filtrovaní kávy lepšie vynikne svetlejšie pražená káva alebo káva, ktorá má ovocnejšiu chuť. Horkejšie kávy sú tiež zaujímavou voľbou, ale treba si dávať pozor na teplotu vody. Ak zalievame kávové zrnká vriacou vodou, môžeme v káve cítiť trpko-horkú chuť. Pri výbere kávy do french pressu si treba dať pozor aj na intenzitu a obsah kofeínu v kávovom zrne, keďže sitko nie je schopné prefiltrovať celú usadeninu a káva môže byť potom príliš intenzívna chuťovo a môže obsahovať aj viac kofeínu.

Ako spoznám dobrý french press

Viete, že ak sa vám rozbije sklenená časť nádoby, môžete si objednať náhradný diel?

Kvalitný french press neobsahuje plastové súčasti, ktoré prichádzajú do kontaktu s kávou. Jednak preto, lebo plasty nepriaznivo ovplyvňujú chuť kávy, a tiež preto, lebo sú menej trvácne. Ľahko sa potom stane, že tlak vyvolaný na filtračné sitko spôsobí, že sa odlomí.

Sledujte videá Zlatého Zrnka

Rady o káve: Kyslosť v káve
Ako si pripraviť kávu bez elektrospotrebičov

Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?


Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?