- Čo je to espresso
- Ako pripraviť dobré espresso
- Ďalšie nápoje z espressa
- Nový spôsob prípravy espressa
Čo je to espresso
Espresso je kávový nápoj pripravený pomocou kávovaru, ktorý dokáže pod tlakom 9 barov vytlačiť z upraženého kávového zrnka najviac chemických zlúčenín z praženej kávy. Výsledkom je malá intenzívna šálka kávy, s viac ako 1500 prchavými arómami. Espresso by malo byť vyvážené, sladké, málo horké a málo kyslé. Na dosiahnutie tohto výsledku je potrebné upraviť profil praženia pre espresso a upravovať hrúbku mletia a dávku kávy pri jeho príprave. Názov vznikol buď od slova „esprimere“, čo znamená v preklade „vyjadriť“, alebo od slova „pressione“, čo znamená v preklade „tlak“.
Základný recept na prípravu espressa znie: z 8-9g zomletej kávy musí pretiecť do šálky 25-30 mililitrov nápoja a čas extrakcie by mal byť 25-30 sekúnd. Teplota vody by mala mať 92-96°C a celá príprava by mala prebiehať pri tlaku 9 barov.
Ako pripraviť dobré espresso
Pri príprave espressa si môžete všimnúť, že prvá káva pripravená po zapnutí a zahriatia kávovaru ešte nie je dobre vyextrahovaná. Kávovar aj páky sa potrebujú dobre nahriať a z mlynčeka pomlieť menšie množstvo kávy, ktorá by mohla byť predmletá v mlynčeku ešte z minulého dňa. Prvá káva sa preto v kvalitných prevádzkach hosťovi nikdy nepodáva.
- Ak je espresso kyslé
Bežne sa stáva, že ak káva tečie cez páku príliš rýchlo, v nápoji je potom cítiť trpkasto kyslú chuť. Stáva sa to najmä, pokiaľ pripravujeme espresso z arabiky, a navyše aj z konkrétnej odrody. Vtedy majú zrnká rovnakú tvrdosť, a každá zmena vlhkosti vzduchu mení aj extrakciu kávy. Vtedy je potrebné skontrolovať gramáž a nastaviť hrúbku mletia na jemnejšie. Mlynček posunieme smerom, ktorý ukazuje jemnejšie mletie vždy len o kúsok. Nechceme, aby káva zase pretekala príliš pomaly. Zmena hrúbky mletia sa môže prejaviť až pri príprave druhej kávy.
- Ak je espresso horké
Ak zrazu tečie káva príliš pomaly alebo iba kvapká, tak nám za 30 sekúnd natečie do páky oveľa menej kávy. Navyše chuť takejto kávy je preextrahovaná, trpko horká a spálená. Vtedy je potrebné nastaviť hrúbku mletia mlynčeka smerom, ktorý ukazuje hrubšie mletie. Potrebné je aj v tomto prípade takisto skontrolovať aj gramáž kávy a tlak kávovaru.
To, či je espresso správne vyextrahované, sa dá zistiť nielen podľa toho, ako rýchlo káva tečie do šálky, ale aj podľa toho, ako vyzerá farba peny. Tento obrázok je užitočný najmä pre tých z vás, ktorí si pripravujete kávu v automatických kávovaroch doma, kde káva pretečie do šálky za pár sekúnd, a tak si neviete odsledovať, či káva náhodou netečie príliš rýchlo alebo pomaly.
Nápoje z espressa
Cez espresso kávovar si môžeme pripraviť aj iné nápoje, napríklad:
- Ristretto (15 – 22 ml) – pre milovníkov malej a intenzívnej kávy s menším obsahom kofeínu, ako má espresso.
- Doppio (dve espressá v jednej šálke) – pre milovníkov väčšej a intenzívnej kávy s vyšším obsahom kofeínu, ako má espresso.
- Lungo (espr. s horúcou vodou) – pre milovníkov väčšej a menej intenzívnej kávy s rovnakým obsahom kofeínu, ako má espresso.
Do espressa sa okrem horúcej vody a cukru môže pridať aj spenené mlieko. Takými nápojmi sú napríklad:
- Espresso Macchiato – espr. a mliečna pena
- Cappuccino – espr. a 120 mililitrov napeneného mlieka
- Caffe latte macchiato – espresso s mliekom (200 mililitrov) a mliečnou penou, alebo v Španielsku sa pripravuje aj Cortado – espr. a 30 mililitrov napeneného mlieka
- Flat white – dvojité espr. a 60 mililitrov napeneného mlieka
Mlieko mení a utlmí chuť každého kávového nápoja. Odporúča sa kombinovať iba so zohriatym mliekom, pretože studené mlieko môže zmeniť chuť horkej kávy na kyslastú.
Nápoje z espressa
Cez espresso kávovar si môžeme pripraviť aj iné nápoje, napríklad:
- Ristretto (15 – 22 ml) – pre milovníkov malej a intenzívnej kávy s menším obsahom kofeínu, ako má espresso.
- Doppio (dve espressá v jednej šálke) – pre milovníkov väčšej a intenzívnej kávy s vyšším obsahom kofeínu, ako má espresso.
- Lungo (espr. s horúcou vodou) – pre milovníkov väčšej a menej intenzívnej kávy s rovnakým obsahom kofeínu, ako má espresso.
Do espressa sa okrem horúcej vody a cukru môže pridať aj spenené mlieko. Takými nápojmi sú napríklad:
- Cappuccino – espr. a 120 mililitrov napeneného mlieka
- Espresso Macchiato – espr. a mliečna pena
- Caffe latte macchiato – espresso s mliekom (200 mililitrov) a mliečnou penou, alebo v Španielsku sa pripravuje aj Cortado – espr. a 30 mililitrov napeneného mlieka
- Flat white – dvojité espr. a 60 mililitrov napeneného mlieka
Mlieko mení a utlmí chuť každého kávového nápoja. Odporúča sa kombinovať iba so zohriatym mliekom, pretože studené mlieko môže zmeniť chuť horkej kávy na kyslastú.
Nový spôsob prípravy espressa
V súčasnosti sa hovorí o novom spôsobe prípravy espressa, kedy sa nemerajú mililitre nápoja, ale jeho váha. Odborníci odporúčajú pripraviť espresso z 8-9 gramov zomletej kávy a váha espressa by mala mať 20 gramov. Takáto receptúra má väčšinou objem medzi espressom a ristrettom. A ak pripravujeme espresso zo svetlejšie praženej kávy s jedným pôvodom, odporúčame si ju pripraviť v pomere 1:2, kedy si do páky dáme 18 gramov kávy a nápoj bude vážiť 36 gramov. tento nápoj sa podobá dvojitému ristrettu. Svetlo pražené kávy totiž mávajú slabšie telo, preto je lepšie ich pripravovať z dvojitej porcie zomletej kávy.
Sledujte videá Zlatého Zrnka
Nenašli ste odpoveď na Vašu otázku ?
Zaujíma Vás niektorá téma zo sveta kávy viac ?
Chceli by ste sa poradiť ?