Espresso tonik je signiture drink švédskej pražiarne kávy Koppi. Prvýkrát si ho mohli zákazníci tejto pražiarne kávy vychutnať v roku 2007. Spoluzakladateľka pražiarne Anne Lunell sa pri vymýšlaní receptúry nechala inšpirovať kolegom z Osla, ktorý pôvodne zmiešal espresso s tonikom a sirupom. Drink je veľmi osviežujúci a fotogenický. Pripravuje sa z espressa, ale môžeme použiť pokojne aj cold brew alebo filtrovanú kávu. Taktiež záleží aj na tom, aký druh toniku použijeme. Tu je recept, ktorý aj samotná Anne označila za najlepší.
Recept na najlepší espresso tonik
- Do skleneného 350-mililitrového pohára nasypeme čo najviac ľadu a pomaly doň vylejeme tonik, ideálne Fever-Tree Mediterranean.
- Kým tonik v pohári chladne, pripravíme si espresso, ideálne single origin z Etiópie.
- Na tonik s ľadom vložíme plátok citróna.
- Espresso nalievame do pohára pomaly cez lyžičku.
- Pred pitím premiešame.
Espresso tonik pripravený podľa tohto receptu bude menej horký, zato ovocno-sladký, jemný a stále osviežujúci.