domáca príprava espressa

SPÔSOBY PRÍPRAVY ESPRESSA NA DOMA

  • Domáci pákový kávovar s mlynčekom
  • Automatický kávovar
  • Kapsulový kávovar
  • Manuálne espresso kávovary (kaflano kompresso a podobne)

Domáci pákový kávovar s mlynčekom – domáca príprava espressa

Viete, že rozdiel medzi profesionálnym kávovarom a domácim je hlavne v tom, koľko káv zvládne pripraviť za deň?

Domáci pákový kávovar a domáci mlynček sa od tých kaviarenských líšia najmä tým, že sú zostavené tak, aby boli schopné pripraviť iba pár káv denne. Domáci pákový kávovar a mlynček sa hodia do domácnosti, kde sa chcú ľudia venovať príprave kávy, skúšať rôzne druhy, možno aj trocha experimentovať s chuťou.

Mlynček je pre prípravu espressa nevyhnutný. Samozrejme, dajú sa použiť aj dopredu zomleté kávové zrnká, tie však po otvorení postupne strácajú čerstvosť a hrúbka mletia sa nastavuje pri každej káve inak a pre každý kávovar inak, preto sa veľakrát stane, že káva nie je dobre vyextrahovaná a nechutí tak, ako sa píše na obale.

Čistenie pákového kávovaru je jednoduché. Stačí kávovar aj páku utrieť od kávovej usadeniny a raz za čas (podľa návodu) prečistiť aj pomocou slepého sitka a chémie.

Automatický kávovar – domáca príprava espressa

Viete, že automatický kávovar je potrebné pravidelne rozoberať a čistiť zvnútra?

Automatický kávovar má v sebe zabudovaný mlynček a celé espresso sa pripravuje vo vnútri kávovaru. Obsluha je preto veľmi jednoduchá, stačí si nastaviť hrúbku mletia, dávku kávy, množstvo vody a stlačiť gombík.

Čistenie je však o niečo náročnejšie. Keďže sa príprava espressa odohráva vo vnútri kávovaru, kávovar je potrebné rozoberať a prečisťovať zvnútra, aby sa v ňom časom netvorila pleseň. Okrem toho je potrebné kávovar raz za mesiac odvápniť.

Automatické kávovary môžeme rozdeliť na dva tipy. Kávovar do domácnosti (10 káv denne) a kávovar do firmy (100 káv denne). Automatický kávovar je vhodný pre domácnosti alebo firmy, kde sa pripravuje káva pre väčšie množstvo ľudí (zamestnancov, rodinu, návštevy) a nie je potrebné stále skúšať rôzne zaujímavé odrody káv. V automatických kávovaroch totiž najlepšie chutia zmesi káv z viacerých krajín, ktorým postačuje jednoduché nastavenie mlynčeka.

Kapsulový kávovar – domáca príprava espressa

Viete, že tá istá káva z espresso kávovaru chutí inak ako v kapsuli, a je len malé množstvo druhov kávy, ktoré v kapsuli chutia vyvážene a príjemne?

Kapsulový kávovar je najjednoduchším kávovarom na prípravu espressa, pretože nie je potrebné nastavovať hrúbku mletia ani dávku kávy a čistenie spočíva tiež len v občasnom odvápnení. Zomletá káva je totižto uzatvorená v kapsuli, ktorú kávovar prepichne a pustí cez ňu horúcu vodu.

Výroba jednej porcie kávy je však ekonomicky náročnejšia, pretože musí byť špeciálne zabalená, aby kávové zrnko časom nezvetralo, preto bývajú kapsule drahšie. Okrem toho, nie každá káva chutí dobre, ak je dopredu zomletá a pripravovaná cez kapsulový kávovar. Preto je na trhu len obmedzený výber kávy v kapsuliach, ktoré by sa výrazne chuťovo líšili. Kapsulový kávovar sa hodí pre občasných kávičkárov.

Manuálne espresso kávovary – domáca príprava espressa

Viete, že sa dá pripraviť espresso aj bez elektrospotrebičov?

Existujú manuálne kávovary, ktoré nepotrebujú elektrinu. Vodu cez kávu pretlačíte manuálne rovno do šálky, ktorá má vzhľad aj intenzitu ako espresso. Dokonca bude mať aj penu. Akurát chuť takéhoto manuálneho espressa môže byť trochu divokejšia. Obsluha býva náročnejšia, tiež, samozrejme, potrebujeme mlynček alebo už zomletú kávu. Mnoho ráz dve po sebe pripravené kávy nechutia rovnako, a ak nemáme k dispozícii váhu, dávka kávy sa tiež vkladá „od oka“.

V každom prípade sa tieto manuálne kávovary veľmi ľahko čistia a oplachujú, ľahko sa s nimi manipuluje a nie je potrebné žiadne špeciálne odvápňovanie.

Sledujte videá Zlatého Zrnka

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?

Zaujíma vás niektorá téma zo sveta kávy viac?
Chceli by ste sa poradiť?