- Ako ovplyvňuje cukor v káve jej chuť a fungovanie organizmu
- Viete, že káva s cukrom môže degustátorovi ukázať nové chute?
- Ako ovplyvňuje mlieko v káve jej chuť a fungovanie organizmu
- Viete, že ak pridáme do kávy mlieko, zjemníme celkové spektrum chutí kávy?
- Mýtus
- Viete, že káva s mliekom nedráždi dvanástnik?
- Fakt
- Viete, prečo sa najčastejšie pridáva do kávy mlieko a cukor?
Ako ovplyvňuje cukor a mlieko v káve jej chuť a fungovanie organizmu
Viete, že káva s cukrom môže degustátorovi ukázať nové chute?
Cukor má vo zvyku zalepiť na jazyku kanáliky, ktoré vnímajú horkosť. Ak pridáme cukor do horkej kávy, už nebude viac horká. Ale ak pridáme cukor do ovocnej kávy, káva sa môže stať sladko-kyslou. Degustátori espressa často degustujú nápoj najprv bez cukru, zapíšu si chute a potom degustujú kávu aj s cukrom, aby objavili ďalšie. Cukor okrem toho zrýchľuje uvoľňovanie kofeínu v tele.
Viete, že ak pridáme do kávy mlieko, zjemníme celkové spektrum chutí kávy?
Ak pridáme do kávy mlieko, zjemníme nielen horkú, ale aj ovocnú chuť. Paradoxne, horko-ovocná káva s mliekom preto môže chutiť sladšie. Mnoho ľudí, čo si sladí svoje cappuccino, tak robiť vôbec nemusí, stačí si do cappuccina pripraviť menej horké a viac ovocné espresso. Mlieko okrem iného spomaľuje uvoľňovanie kofeínu v tele. Do kávy by sa malo pridávať vždy teplé mlieko. Studené mlieko môže chuť kávy skysliť.
Cukor a mlieko v káve – fakty a mýty
Mýtus
Viete, že káva s mliekom nedráždi dvanástnik?
Káva s mliekom zviera dvanástnik, a preto táto kombinácia nie je vhodná na konzumáciu. Mýtus, ktorý na sociálnej sieti začal šíriť istý doktor, jeho štúdia však bola chybná. Ak človeku nerobí problém mlieko, cukor ani káva zvlášť, tak potom by mu nemala vadiť ani ich kombinácia. Napriek tomu je potrebné povedať, že mlieko aj káva sama osebe vyvolávajú v žalúdku isté aktivity. Napríklad káva pomáha tráveniu. Ak ich teda vypijeme nalačno, môže to vyvolať rôzne aktivity v žalúdku a črevách.
Fakt
Viete, prečo sa najčastejšie pridáva do kávy mlieko a cukor?
Cukor a mlieko maskujú defekty a chuťové nedostatky kávy. Výberové kávy sa bežne ochutnávajú najprv bez pridania mlieka a cukru, aby sme spoznali ich prirodzenú chuť. Potom môžeme pridať buď cukor, alebo mlieko, alebo aj iné aditíva, aby sme objavovali ďalšie kombinácie chutí. Cukor a mlieko de facto nekazí kávu, iba maskuje tú, ktorá nie je kvalitne upražená alebo pripravená.
Rozhovor na tému cukor a mlieko v káve pre rodinka.sk: Že káva s cukrom a mliekom škodí, je len mýtus.
Sledujte videá Zlatého Zrnka
Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?
Zaujíma vás niektorá téma zo sveta kávy viac?
Chceli by ste sa poradiť?