V Článku sa dozviete:
- Ako ovplyvniť chuť kávy ešte pred tým, než je pripravená v šálke
- Čo spôsobuje v káve horkú, alebo trpkú chuť
- Čo spôsobuje v káve ovocnú, alebo kyslú chuť
- Čo spôsobuje v káve sladkú chuť, alebo celé spektrum chutí
Ako ovplyvniť chuť kávy ešte pred tým, než je pripravená v šálke
Viete, že káva nemusí byť horká, trpká ani kyslá, ak si vyberiete správne zrnká a kávu správne pripravíte?
Pri príprave ovplyvňujeme chuť kávy dĺžkou luhovania a extrakcie kávového zrnka, teplotou vody alebo aj tlakom a množstvom použitej kávy a vody.
Pri pražení ovplyvňuje chuť kávového zrnka spôsob praženia. Káva sa môže pražiť krátko pri vysokých teplotách, alebo dlho pri nízkych teplotách. Ak sa praží dlho pri nízkych teplotách, ktoré v priebehu praženia môže pražiar meniť, vtedy vieme dosiahnuť pestrejšie a vyváženejšie chute v káve.
Ešte pred pražením vieme ovplyvniť chuť odrodou kávy, miestom, kde rastie, spôsobom zberu čerešní, spôsobom spracovania a aj dĺžkou fermentácie. Všetky tieto úkony musia byť vykonané bezchybne, aby výsledný nápoj chutil tak, ako má – horko, sladko, po ovocí, čokoláde, orieškoch. Preto máme v súčasnosti na výber z množstva rôznych káv s pôvodom, ale aj ich zmesí.
Čo spôsobuje v káve horkú, alebo trpkú chuť
Viete, prečo môže byť káva horká?
Zvýšenú horkosť v káve dosiahneme, keď:
1. kávové zrnko upražíme tmavšie;
2. keď kávu luhujeme/extrahujeme pri vyššej teplote vody;
3. ak si vyberieme odrodu, ktorá má v sebe prirodzene horkejšiu chuť a nižšiu aciditu.
Horká káva by však nemala byť trpká, pretože trpkosť je znakom chybnej prípravy kávy alebo nekvalitného/zle vytriedeného zrna.
Čo spôsobuje v káve ovocnú, alebo kyslú chuť
Viete, prečo môže byť káva ovocná?
Zvýšenú ovocnosť v káve dosiahneme, keď:
1. kávové zrnko upražíme svetlejšie;
2. keď kávu lúhujeme/extrahujeme pri nižšej teplote vody;
3. ak si vyberieme odrodu, ktorá ma v sebe prirodzene acidnejšiu a menej horkú chuť.
Ovocná káva by však nemala byť vyslovene kyslá, výrazná kyslosť je znakom zlej prípravy, alebo ak si svetlo praženú kávu určenú na filtrovanie pripravíme v espresse.
Čo spôsobuje v káve sladkú chuť
Viete, prečo môže byť káva sladká?
O sladkej chuti hovoríme vtedy, keď káva nie je ani vyslovene horká, ani vyslovene ovocná a chuť je vyvážená.
Sladkú chuť v káve dosiahneme, keď:
1. si zvolíme kávu spracovanú takzvanou „Honey“ metódou;
2. ak kávu pražíme dlho pri nízkych teplotách;
3. ak nastavíme správnu teplotu vody, hrúbku mletia a dávku kávy. Tieto atribúty sa môžu meniť v závislosti od druhu kávy. Vo všeobecnosti sa za sladké kávy považujú kávy z Brazílie.
Ak má káva celé spektrum chutí, vtedy je cítiť v káve horkú chuť, ktorá plynulo prechádza do ovocnej chuti, alebo naopak. Túto vyváženosť chutí má na starosti primárne pražiar, ale opäť je dôležitá aj teplota vody, správna príprava alebo kvalita samotného zrnka.
Sledujte videá Zlatého Zrnka
Nenašli ste odpoveď na svoju otázku?
Zaujíma vás niektorá téma zo sveta kávy viac?
Chceli by ste sa poradiť?