AeroPress je manuálny kávovar na prípravu filtrovanej kávy. Je obľúbený kvôli kvalitným materiálom, ktoré sa nezničia a nerozbijú. Chuť kávy môže byť intenzívnejšia ako pri príprave pomocou lievika Hario V60 a čistejšia než pri príprave pomocou french press nádoby.
Návod na prípravu kávy cez AeroPress
Malý okrúhly filtračný papierik premyjeme a vložíme do sitka. Sitko zasunieme do spodnej časti a položíme na obľúbenú šálku. Nasypeme cca 18 gramov stredne hrubo mletej kávy. Zalejeme horúcou vodou (90 – 93°) do 1/3 objemu valca. Počas extrakcie premiešame a nalejeme zvyšné 2/3 horúcej vody. Necháme lúhovať ešte 60 sekúnd. Vložíme piest a pomaly vtlačíme zvyšnú kávu do šálky, až kým nezaznie syčanie.
Obrátený spôsob prípravy kávy spočíva v tom, že valec obrátime naopak a zalejeme kávu priamo vo valci. Vieme tak predĺžiť dobu lúhovania. Na vrch potom priložíme šálku hore dnom a spolu opatrne prevrátime. Následne začneme stláčať piest.
Výhody a nevýhody
Najväčšou výhodou nádoby je zrejme jej jednoduchá a bezpečná manipulácia, veľmi vhodný je na prípravu kávy na cestách, výletoch a chatách. S prípravou kávy sa dá veľmi pekne experimentovať, čo zas niekomu môže prekážať.
Nevýhodou môže byť asi iba to, že AeroPress funguje ako skladačka z viacerých častí, a to nemusí každého baviť. Navyše je potrebné dokupovať aj špeciálne okrúhle filtre, ktoré sú však oveľa menšie ako pri príprave kávy pomocou lievikov.
Každý rok sa koná celosvetová súťaž: World AeroPress Championship.